Srbija privremeno ograničila cenu gasa

Danas je usvojeno – Srbija je privremeno ograničila cenu gasa. Cilj uredbe je obezbeđivanje snabdevanja, zaštita privrede i građana koji koriste ovaj energent.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlada Republike Srbije usvojila je, 3. marta 2022. godine, Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa.

Kako je saopšteno iz Vlade, usvojena je odluka čiji pun naziv je „Uredba o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa“.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi:

„Uredba ima za cilj otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača ovim energentom“.

Vlada saopštava da je ta uredba doneta usled globalnog poremećaja na tržištu prirodnog gasa i naglog skoka cene ovog energenta u Evropi. Cilj ove uredbe je obezbeđivanje snabdevanja, zaštita privrede i građana koji koriste taj energent.

„Bilo je neophodno da se subjektima koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni tog energenta nabavljenog iz uvoza i cene iz uvoza koja se koristila za obračun za dalju prodaju snabdevačima i kupcima za novembar 2021.“, objašnjava se.

Bilo je neophodno, dodaje se, obezbediti i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji u odnosu na novembar 2021. godine.

„Ti energetski subjekti prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene koja je bila tog meseca“, zaključila je Vlada.

Izvor: Slobodna Evropa
Fotografija: 12019, Pixabay