Vesti

Ministar Đorđević najavio ukidanje kaznenih poena

Ministar za rad Zoran Đorđević ponovo je najavio ukidanje kaznenih poena za one koji u penziju odlaze sa benficiranim stažom.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije rekao je danas, 5. septembra 2018. godine, da će uskoro biti ukinuti kazneni poeni za one koji u penziju odlaze sa benficiranim radnim stažom, potvrđujući time prethodne izjave u vezi sa ovim pitanjem.

Ovo će ispraviti nepravdu koja je naročito, kako kaže ministar Đorđević, pogađala rudare.

Objasnio je, međutim, da kazneni poeni postoje u celoj Evropi, te da ni u Srbiji neće biti potpuno ukinuti.

Podsećamo na tekstove:

“Kada neko nije ispunio uslove za punu penziju, mora da ima umanjenje penzije. Onda bi u budućnosti svi hteli da idu ranije u penziju”, izjavio je, kako prenose mediji, ministra Đorđević.

Kazneni poeni će biti ukinuti za one koji imaju beneficirani radni staž, kazao je ministar, navodeći kao primer rudare koji ranije idu u penziju upravo zbog prava na beneficirani radni staž.

Ministar Zoran Đorđević je danas najavio i da će u narednom periodu biti dosta izmena i, kako je sam ocenio – pozitivnih stvari: od ukidanja M4 obrasca do obračunavanja penzija u slučajevima kada nedostaje određeni broj godina, kao što se, na primer, dešava kod ljudi koji su radili u bivšim jugoslovenskim republikama. U tim slučajevima, rešenja će se u budućnosti donositi mnogo brže, uvešće se digitalizacija i slično, tvrdi ministar Zoran Đorđević.

Izvor: Dnevnik
Fotografija: Film Battleship Island


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija