Magazin Godine Srbija

Neće biti umanjenja penzija nakon 65 godine?

Socijalno-ekonomski savet je, na inicijativu sindikata, tražio od Vlade Srbije da se trajno umanjenje penzija ukine. Fiskalni savet je ocenio da je to loša ideja. Prvog maja je premijer/izabrani predsednik Aleksandar Vučić najavio promene Zakona o PIO kojima će se ukinuti trajno umanjenje. Izmene zakona bi trebalo da se uvedu do leta 2017. godine. Da li će važiti za sve ili samo za one koji penziju ostvare na osnovu beneficiranog radnog staža?

Savez samostalnih sindikata Srbije je još 2015. godine podneo inicijativu da član 70a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kome stoji da se trajno smanjuje penzija onim zaposlenima koji odu u penziju pre napunjenih 65 godina, treba da bude promenjen i da glasi:

“Smanjenje penzija važi do 65. godine, a kada se napune te godine, onda se to umanjenje prekida”.

Socijalno-ekonomski savet Srbije, na sednici održanoj 18. aprila 2017. godine, prihvatio je inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina.

Socijalno-ekonomski savet (SES) je od Vlade Srbije zatražio da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za građane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

Umanjenje penzija zbog prevremenog odlaska u penziju propisano je izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojenim 2014. godine i po tom osnovu penzija može da se umanji maksimalno 20,4 odsto.

Nekoliko dana nakon ovog zahteva SES-a, član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov je izjavio da su propisi o uslovima penzionisanja u Srbiji iz 2014. godine dobro odmereni i da nema razloga da se izmeni bilo koji deo penzijske reforme.

Prvog dana maja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće biti trajnog umanjenja penzija za one koji nemaju beneficirani radni staž, a u penziju odu pre 65 godine. Umanjenje penzija će, prema njegovim rečima, biti samo do 65 godine života, a razliku će pokriti vlada.

On je rekao da će to koštati najmanje 220 miliona evra, ali da za to, ipak, ima novca.

Dan nakon toga, ministar za rad Aleksandar Vulin je objasnio da je premijer godinu dana ranije izdao uputstvo njegovom ministarstvu da počnu pregovore sa MMF-om oko ukidanja penala i da se ti pregovori sada privode kraju.

Vulin kaže da će se morati ići na izmenu zakona, koja će biti završena do leta, te da će zakonom osim penala biti obuhvaćeno i ukidanje privremenih rešenja za penzije , kao rešavanje problema poljoprivrednih penzija.

Fiskalni savet će se o ovome ponovo izjasniti kada se vidi zvanični nacrt.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smatra da je to dobar predlog i da on vodi računa u socijalnom smislu o ljudima.

“Ne treba zaboraviti da je većina naših penzija niska, druga stvar: to su ljudi u godinama koji ne mogu da zarade dodatni prihod, i treće: mi smo ušli u proces tranzicije, kada mlade generacije malo vode računa o starijim generacijama”, kaže Savić.

Izvori: B92, Blic, RTS


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Po mom misljenju potpuno ukidanje penala za prevremenu starosnu penziju po navrsenoj 65 godini zivota je prilicno ishitrena izjava i to MMF nece dozvoliti jer se na taj nacin starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju prakticno spusta sa 65 na 60 godina. Doduse moguce su neke izvesne korekcije u smislu visine mesecnog procenta penala vezano za duzinu staza osiguranja ali u svakom slucaju potpunog ukidanja penala po navrsenoj 65 godini zivota nece biti. Bolje bi bilo da Vlada Republike Srbije, s obzirom da navodi da je stanje u budzetu dobro, razmotri mogucnost momentalnog ili postepenog ukidanja Zakona o privremenom uredjivanju nacina isplate penzija. U Zakonima o PIO u Hrvatskoj i Crnoj Gori postoje trajni penali za prevremenu starosnu penziju tako da ova izjava o navodnom buducem ukidanju penala vise sluzi svrsi predizborne kampanje jer vrlo brzo slede lokalni izbori za Skupstinu grada Beograda koji su po politickom znacaju jednaki sa izborima za Narodnu skupstinu.
    Одговори

  • Napokon da i pravda pobedi. Vec sam pisao na ovu temu -vracanje otetih penzija- onima koji imaju pun radni staz, tj. 40 godina a manje od 65 godina starosti. Bez obzira da li je to sa beneficiranim ili obicnim stazom. Nepravedno je bilo da dva radnika koji su radili put radni vek -40 godina- na istom radnom mestu i primali ista primanja i davali iste doprinose u PIO fond – a jedan je bio mladji 5 godina kada se zaposlio… da na kraju zivota-rj. radnog veka onaj sa 65 godina ima preko 20 procenata vecu penziju od onoga koji ima 60 godina? Nadam se da ce to uspeti i da nas vlada ovog puta nece izigrati – na neki drugi – bilo koji nacin. Hvala na podrsci i pozdrav svim penzionerima mladjim od 65 godina, znam da je ovo oteto pa vraceno – ali svakako je radost u tim godinama.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija