Početna Magazin Godine Neće biti umanjenja penzija nakon 65 godine?

Neće biti umanjenja penzija nakon 65 godine?

Neće biti umanjenja penzija nakon 65 godine?

Socijalno-ekonomski savet je, na inicijativu sindikata, tražio od Vlade Srbije da se trajno umanjenje penzija ukine. Fiskalni savet je ocenio da je to loša ideja. Prvog maja je premijer/izabrani predsednik Aleksandar Vučić najavio promene Zakona o PIO kojima će se ukinuti trajno umanjenje. Izmene zakona bi trebalo da se uvedu do leta 2017. godine. Da li će važiti za sve ili samo za one koji penziju ostvare na osnovu beneficiranog radnog staža?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Savez samostalnih sindikata Srbije je još 2015. godine podneo inicijativu da član 70a Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u kome stoji da se trajno smanjuje penzija onim zaposlenima koji odu u penziju pre napunjenih 65 godina, treba da bude promenjen i da glasi:

„Smanjenje penzija važi do 65. godine, a kada se napune te godine, onda se to umanjenje prekida“.

Socijalno-ekonomski savet Srbije, na sednici održanoj 18. aprila 2017. godine, prihvatio je inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere nakon što napune 65 godina.

Socijalno-ekonomski savet (SES) je od Vlade Srbije zatražio da ukine trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto mesečno za građane koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju pre navršenih 65 godina starosti.

Umanjenje penzija zbog prevremenog odlaska u penziju propisano je izmenama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju usvojenim 2014. godine i po tom osnovu penzija može da se umanji maksimalno 20,4 odsto.

Nekoliko dana nakon ovog zahteva SES-a, član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov je izjavio da su propisi o uslovima penzionisanja u Srbiji iz 2014. godine dobro odmereni i da nema razloga da se izmeni bilo koji deo penzijske reforme.

Prvog dana maja, premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće biti trajnog umanjenja penzija za one koji nemaju beneficirani radni staž, a u penziju odu pre 65 godine. Umanjenje penzija će, prema njegovim rečima, biti samo do 65 godine života, a razliku će pokriti vlada.

On je rekao da će to koštati najmanje 220 miliona evra, ali da za to, ipak, ima novca.

Dan nakon toga, ministar za rad Aleksandar Vulin je objasnio da je premijer godinu dana ranije izdao uputstvo njegovom ministarstvu da počnu pregovore sa MMF-om oko ukidanja penala i da se ti pregovori sada privode kraju.

Vulin kaže da će se morati ići na izmenu zakona, koja će biti završena do leta, te da će zakonom osim penala biti obuhvaćeno i ukidanje privremenih rešenja za penzije , kao rešavanje problema poljoprivrednih penzija.

Fiskalni savet će se o ovome ponovo izjasniti kada se vidi zvanični nacrt.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, smatra da je to dobar predlog i da on vodi računa u socijalnom smislu o ljudima.

„Ne treba zaboraviti da je većina naših penzija niska, druga stvar: to su ljudi u godinama koji ne mogu da zarade dodatni prihod, i treće: mi smo ušli u proces tranzicije, kada mlade generacije malo vode računa o starijim generacijama“, kaže Savić.

Izvori: B92, Blic, RTS