Ekonomija Magazin Godine Svet

Minimalci u Evropskoj uniji od par stotina do par hiljada evra

Šest EU zemalja ima minimalnu platu veću od 1.000 evra, dok ih 10 ima ispod 400 evra. Švajcarci 18. maja 2014. godine odlučuju da li će imati najveće minimalce na svetu.

Minimalne zarade u Evropskoj uniji (EU) znatno se razlikuju po državama. Po podacima Evrostata za 2013. godinu, minimalci se kreću od 1.874 evra u Luksemburgu, do 157,5 u Rumuniji (12 puta manje) – u bruto iznosima.

Šest EU zemalja ima minimalnu platu veću od 1.000 evra, dok ih 10 ima ispod 400 evra. U Sloveniji je minimalac 784 evra, a u Hrvatskoj 372 evra, u Grčkoj 684 evra.

Minimalne zarade uglavnom su zakonski određene, ali su u nekim slučajevima utvrđene kolektivnim ugovorima. Danska, Finska, Italija, Austrija i Švedska nemaju minimalnu platu na nacionalnoj osnovi, ali ipak imaju minimalne stope utvrđene kolektivnim ugovorima.

Evrostat napominje da nije moguće uporediti realnu vrednost tog novca prema kupovnoj moći zbog razlika u cenama, kako po zemljama, tako i lokalno, po gradovima i regijama.

Ponegde, kao u Francuskoj, sindikati čuvaju minimalce radnika, ali Evrostat napominje da je sindikata sve manje jer se teška industrija seli u Aziju. Istočna Evropa ima niže minimalce od Zapadne, ali ipak više nego do sloma komunizma.

Nemačka uvodi minimlaac od 1. januara 2015, a Švajcarci odlučuju o uvođenju minimalca 18. maja 2014. godine na referendumu. Ako kažu “da”, minimalac će biti 4.000 franaka (3.281 evro) što bi bio najveći na svetu, prenosi Mondo.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija