Dom i stanovanje Društvo Magazin Godine Porodica Svet

Kanada: Stari bračni parovi sve češće su sami svoji negovatelji

Kanadski gerontolozi kažu da će međusobna nega supružnika biti uobičajena slika, i da se treba pripremiti za budućnost u kojoj će mnogi stari morati da žive u svojim domovima dokle god je to moguće.

Stanovništvo Kanade stari, domovi za stare su sve skuplji, pa je samo u poslednjih 10 godina broj starijih građana koji se samostalno staraju o svojim vršnjacima porastao sa osam na 12 odsto.

Procenat ubrzano raste jer kanadska statistika prikazuje i supružnike koji se staraju o svojim onemoćalim bračnim partnerima.

CTV News pričaju o 89-godišnjem gospodinu koji se brine o svojoj 92-godišnjoj supruzi sa kojom se venčao 2002. godine. Njemu ponekad pomaže lokalni centar za socijalnu pomoć, ali, svega 90 sati mesečno. Svako veče i vikendima oboje su prepušteni samo njemu.

On se naročito žali na produžene praznične vikende kada i po četiri dana mora sve da radi sam, uključujući i oblačenje i promenu pelena. Novac za privatnu pomoć nemaju.

Kanadski gerontolozi kažu da će ovo biti uobičajena slika, i da se treba pripremiti za budućnost u kojoj će mnogi stari morati da žive u svojim domovima dokle god je to moguće.

Oni prognoziraju da neće biti moguće pružiti dugoročnu negu u domovima za stare ili bolnicama. Veruju da će u budućnosti biti dosta parova koji će međusobno pokušati da se pomažu što više mogu – kako god znaju i umeju.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija