Milovan Đilas

Milovan Đilas

Milovan Đilas je bio komunista i antikomunista, književnik i šef Agitpropa Komunističke partije. Đilasov život je ukazivao na mogućnost otkrivanja kontroverzi u njegovom misaonom i životnom opredeljenju…

Rođen je 1911. god. kod Mojkovca u Crnoj Gori. Po dolasku u Beograd na studije postaje komunista koji je ubrzo primećen i od strane policije i od strane vrha Komunističke partije. Policija ga hapsi, a nakon izlaska iz zatvora postaje član Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije. Bio je učesnik NOR-a. Kraj rata dočekao je kao višestruko odlikovan borac i sa činom general-potpukovnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

I odlikovanja i čin oduzeti su mu pošto su mu oduzeta građanska prava. Do ovoga dolazi posle III vanrednog plenuma CK SKJ 1954. god koji je otvorio sam Tito i na kome se Komunistička partija ogradila od Đilasovog pisanja u listu „Nova misao“ gde je objavljivao tekstove u serijalu „Anatomija jednoga morala“. Đilas istupa iz Partije.

U periodu 1955. – 1962. god. suđeno mu je četiri puta – tri puta za neprijateljsku propagandu i jednom za odavanje državne tajne. U zatvoru je proveo devet godina. Od tada se bavi samo književnim radom.

Njegova dela se objavljuju na Zapadu, te i u SAD gde će, nakon što mu je dozvoljeno da sa suprugom otputuje, boraviti 1968. godine. Njegovo delo „Nova klasa“ (1957), New York Times je uvrstio u listu 100 najznačajnijih dela XX veka.

Milovan Đilas je umro u Beogradu, 1995. godine. Sam po sebi, Đilasov život ukazivao je na mogućnost otkrivanja kontroverzi u njegovom misaonom i životnom opredeljenju (V. Kalezić).

Slika je preuzeta sa rtv.rs