Početna Draganova nagrada Draganova nagrada 2015. Milanka (Kragujevac): Radosti putovanja po Srbiji

Milanka (Kragujevac): Radosti putovanja po Srbiji

Milanka (Kragujevac): Radosti putovanja po Srbiji

Priča sa Konkursa za najbolju putopisnu priču starijih u kategoriji „Najbolja priča o putovanju po Srbiji“

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Bojan Milović, Manastir Đurđevi stupovi zimi

Imamo samo jedan život koji smo dobili na poklon. I zato treba znati i umeti živeti u njemu. Jesen života, treće doba, je tu, i treba pronaći put da nam svaki dan bude lep i radostan. Postoji više načina da to ostvarimo: čitanje knjiga, imati svoj hobi, druženje sa unučićima, baviti se humanitarnim radom, učlaniti se u neki klub ili udruženje…

Sreća je htela da se učlanim u Udruženje penzionisanih prosvetnih radnika u Kragujevcu. Upoznala sam predivne ljude koji imaju snage, ljubavi i strpljenja da život učine lepšim i zanimljivijim sebi i drugima. Pored druženja i književnih večeri, veoma uspešno i sadržajno organizuju jednodnevna putovanja po Srbiji. Svaki izlet i putovanje puni su doživljaja i lepih uspomena. Obilazimo Srbiju, divimo se lepotama koje nam je priroda nesebično darovala, posećujemo manastire i kulturno–istorijske spomenike, upoznajemo običaje i tradiciju iz naše daleke i skorije prošlosti. Nezaboravni doživljaj je krstarenje brodom na Drini. Malo je jedan dan da se nadišete čistog, svežeg vazduha, da sanjate otvorenih očiju, obasjani toplim zracima sunca.

I još mnogo tako interesantnih i lepih putovanja. Posebno uživanje za mene predstavljaju posete manastirima. Gotovo svaki manastir sagrađen je na mestu gde je priroda pravi raj na zemlji, pored rečica okruženih šumovitim brdima ili planinama. Taj mir i tišina, prelepa priroda izazivaju u meni osećaj blaženstva, tajanstvenosti i miline. Posetili smo mnogo manastira, poznatih i manje poznatih: manastir Rača kod Bajine Bašte, manastir Kaona kod Šapca, manastir Kalenić kod Rekovca, manastir Sopoćani, manastir Đurđevi stupovi i dr.

Manastiri su oduvek bili i jesu duhovni centri, kulturna središta i mesta narodnih okupljanja. Svaki od njih je zadužbina nekog vladara, svedok jednog vremena i istorije. U njima se ogleda duša prošlosti. I kada od kustosa čujemo priče o njihovom nastanku, o gradnji, o životu ljudi, njihovoj hrabrosti i plemenitosti, stradanju, bolu, ne treba da nas ostave ravnodušnim. Zadužili su nas da ih pamtimo i poštujemo.

Putovanja i druženja ulepšala su mi život, oplmenila mi dušu i srce, a mozak mi napunila novim informacijama i saznanjima.

Milanka Stepanović
Članica „Kutka za kvalitetno starenje“
Crvenog krsta iz Kragujevca


Ovo je jedna od priča koje su pristigle na 1. konkurs za najbolju putopisnu priču starijih koji je trajao od 1.1. do 1.3.2015. godine. Konkurs je zajednički projekat UG „Snaga prijateljstva – Amity“ i Bebe Kuka čiji je cilj promovisanje aktivnog starenja.
Linkove ka ostalim pričama sa Konkursa koje su objavljene na Penzinu možete naći u tekstu

Putopisne priče sa 1. konkursa za najbolju putopisnu priču starijih