Međunarodni festival „Rakija i rakijaši“ 2021.

Međunarodni festival „Rakija i rakijaši“ održaće se u Pančevu, 23. oktobra 2021. godine ako to epidemijska situacija dozvoli. Proizvođači će se nadmetati u više kategorija.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međunarodni festival „Rakija i rakijaši“ ugostiće skoro 500 hobi proizvođača rakije. Za ovogodišnji festival, četvrti po redu, stiglo je nešto više od 1.300 uzoraka iz Srbije i celog regiona. Osim srpskih, uzorke su poslali proizvođači iz Severne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovačke.

Četvrti Međunarodni festival rakije održava su u prostoru barutane u Pančevu 23. oktobra, piše Ekapija.

Prestižne nagrade dobiće najbolja hobi destilerija, šampion festivala, kao i pobednici u 25 kategorija. Biće uručeno i priznanje za najbolju ženu rakijaša, kao i za najkvalitetniji destilat iz inostranstva. Za titulu najboljeg će se boriti i proizvođači vinjaka.

Tradicionalno, najviše je destilata šljivovice – oko 400 uzoraka. Po brojnosti slede dunja i kajsija. Osmočlani žiri ukupno 17 dana ocenjuje kvalitet pristiglih rakija.

Armin Tot, predsednik organizacionih odbora Festivala kaže da se šljivovica nalazi u pet kategorija ove godine. Prvo svetle i tamne, zatim svaka od njih od nula do tri godine starosti, od tri do sedam i više od sedam..dunjevača je podeljena na svetle i tamne,dok su sve kajsijevače u jednoj grupi. Kao ralog za to Tot navodi da su svi destilati kajsije koji su ove godine poslati, beli i do pet godina starosti.

Od specifičnih kategorija Tot izdvaja breskvu, višnju i trešnju. Ocenjivaće se i mlada rakija, odnosno ona koja je nastala u ovoj godini.

Zadatak festivala je i promocija i obrazovanje. Svake godine proizvođači imaju priliku da prisustvuju jednom predavanju. Ove godine u planu je edukacija u oblasti fermentacije.

Organizatori kažu da će Festival biti održan ako epidemijske mere to dozvole. U međuvremenu, javljeno je da će od 23. oktobra biti uvedene kovid propusnice. Kako bi ta mera trebalo da stupi na snagu od 22 časa tog dana, to ne bi trebalo da utiče na održavanje ove manifestacije.

Fotografija: Penzin.rs