Početna Magazin Godine Matične ćelije i 3D: Japanci napravili prvo funkcionalno moždano tkivo

Matične ćelije i 3D: Japanci napravili prvo funkcionalno moždano tkivo

Matične ćelije i 3D: Japanci napravili prvo funkcionalno moždano tkivo

Nervne ćelije moraju biti povezane u tačno određenom položaju da bi uspešno obavljale svoju funkciju. To je (bio) ogroman problem kada se tkivo „gaji“ u laboratoriji iz matičnih ćelija. Tim japanskih naučnika oslonio se na princip samoorganizacije ćelija i – uspeo!

Krajnji cilj ispitivanja potencijala matičnih ćelija jeste stvaranje funkcionalnih replika tkiva i organa koji bi koristili kao zamena u slučaju povrede ili bolesti, ili za opite novih lekova i druge terapeutske tehnike.

Međutim, do sada je bilo teško napraviti tkivo u tri dimenzije (3D), što je naročito važno za nervni sistem. Dakle, ne samo da treba postići da neuroni uopšte rastu, potrebno je i spojiti ih u određenom položaju kako bi radili.

Zato je uspeh RIKEN Centra za razvojnu biologiju u Japanu ogroman korak napred. Naime, oni su prvi uspeli da „uzgoje“ funkcionalno moždano tkivo u tri dimenzije što su objavili 30. januara 2015. godine (Growing functioning brain tissue in 3D, RIKEN).

Moždano tkivo razvili su iz embionskih matičnih ćelija kojima su dodavani faktori rasta tokom razvoja. Prvo je dodavan FGF2 (fibroblast growth factor 2), zatim i FGF19, pa SDF1.

Za razvoj je bilo potrebno oko 15 nedelja, nakon kojih je dobijen funkcionalni segment sa svim fizičkim i osnovnim elektrofiziološkim funkcijama. Dodatno, sami neuroni su rasli sa odgovarajućom orijentacijom.

Princip samoorganizacije ćelija koji smo prikazali ovde važan je za budući razvoj biologije. Pokušaji da se stvori cerebelum od matičnih ćelija (iPS – induced pluripotent stem) već nam je doneo neki uspeh a jedna od bolesti gde bismo najpre mogli da koristimo ovo otkriće jeste modeliranje za lečenje spinocerebralne ataksije – kaže vodeći autor studije Keiko Muguruma, prenosi IFL Science.

Napomena: Reč je o studiji koja je bila u žiži interesovanja javnosti 2014. godine zbog skandala sa Yoshiki Sasai-jem koji je učestvovao i u ovoj studiji, a bio je optužen za falsifikovanje podataka povezane studije. Zbog ovoga, Sasai je izvršio samoubistvo u avgustu 2014. godine.