Početna Magazin Godine Cena razvoda braka od 200 do 2000 evra

Cena razvoda braka od 200 do 2000 evra

Cena razvoda braka od 200 do 2000 evra

U idealnom slučaju, troškovi za advokata prilikom brakorazvodnih parnica i određivanja starateljstva nad decom, iznose oko 200 evra. Svaka, i najmanja komplikacija do koje dođe u sporu, znatno povećava troškove, a gornja granica praktično ne postoji…

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Novom Sadu na 1.000 brakova ima 250 razvoda. 

Prema zvaničnom cenovniku advokata, za sastavljanje tužbe kojom se zvanično pokreće brakorazvodna parnica advokati naplaćuju 16.500 dinara, a svaki sat vremena pravnog savetovanja dodatnih 1.500 dinara.

S obzirom na to da se svako ročište, odlaganje, žalba i podnesak plaćaju po komadu, a da ih u praksi treba minimum dva do tri, troškovi stignu i do 2.000 evra, te razvod ispadne skuplji od svadbe za 100 zvanica.

Za prisustvovanje pretresima, raspravama, ročištima, uviđajima, veštačenjima, kao i ostalim radnjama koje postupajući organ sprovodi u zgradi ili van zgrade svog sedišta, advokatu pripada nagrada za svaki započeti sat, računajući od vremena kada je početak bio zakazan, u iznosu od 50 poena – 1.500 dinara, pored nagrade za odbranu ili zastupanje.

Sekretar Advokatske komore Vojvodine Dejan Ukropina kaže da dužina sudskog procesa zavisi od klijenata, a ne odluke advokata.

– Ima onih koji se žale da su preplatili usluge. Tarifa je tačno utvrđena, a sud sve proverava, tako da nije moguće ikoga namerno oštetiti – kaže Ukropina.

U posebne naknade spadaju i troškovi prevoza advokata u mesnom i u međumesnom saobraćaju. Cenovnik advokatskih usluga predviđa i troškove najkvalitetnijeg benzina ako advokat koristi sopstveno vozilo.

Advokati nisu obavezni da svoje usluge naplaćuju po advokatskoj tarifi, odnosno mogu da idu ispod cene, ali ne i iznad, što često rade, piše Blic.