Početna Magazin Godine Masaža starijih osoba – Kratki vodič (VIDEO)

Masaža starijih osoba – Kratki vodič (VIDEO)

Masaža starijih osoba – Kratki vodič (VIDEO)

Gerijatrijska masaža je fizioterapeutska metoda specijalno namenjena starijim osobama i u nekoliko detalja razlikuje se u odnosu na masažu za druge starosne grupe. Ovaj tip masaže ne primenjuje se samo kad postoji akutni problem, već se može primenjivati i kao relaks masaža.

Prilikom masaže starijih osoba koristi se slabiji pritisak nego kod mlađih, i preporučuje se upotreba losiona i ulja za masiranje kako bi se smanjilo trenje na koži. Osim same masaže primenjuje se i blago istezanje.

Gerijatrijska masaža je naročito korista za održavanje i unapređenje opšteg zdravlja tokom starenja. Pokazala se efikasna kod smanjenja anksioznosti i povećanja osećaja ugodnosti kod starijih osoba.

Neki domovi za stare u svetu primenjuju i svakodnevnu 10-minutnu masažu svojih korisnika svakog jutra u cilju pospešivanja opšteg zdravstvenog stanja i raspoloženja.

Naravno, masaža i fizikalna terapija su sastavni deo procesa izlečenja i osposobljavanja osoba za kretanje ili pokretljivost delova tela nakon povreda i operacija.

Stručnjaci preporučuju da se prva masaža obavi u prisustvu bliske osobe starijeg pacijenta kako bi se u njegovom društvu lakše opustila i privikla na proceduru.

Preporučuje se i da maser ili fizioterapeut ne insistiraju na količini odeće koju će osoba nositi tokom masaže već da se „snađu“ sa onim što pacijent odluči i u čemu se oseća ugodno (Massage Envy).

Ipak, zavisno od starosti osobe, treba biti dodatno oprezan jer se lako pojavljuju masnice, a može postojati i mnogo negativnih efekata lekova koje osoba uzima što može stvoriti razne probleme (problem sa opuštajućim efektom i pospanošću pacijenta, u kombinaciji sa lekovima koji su i diuretici).

Pretragom interneta možete naći i više video snimaka na ovu temu.