Početna Magazin Godine Marta 2016. počinje isplata duga vojnim penzionerima?

Marta 2016. počinje isplata duga vojnim penzionerima?

Marta 2016. počinje isplata duga vojnim penzionerima?

Ministarstvo finansija ovih dana završava zakon kojim će se regulisati isplata prve rate duga države prema vojnim penzionerima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Novim propisom, kako pišu Novosti, dug će biti proglašen javnim i veterani će novac dobijati kao stare devizne štediše od marta naredne godine.

Iz ministarstava rada i finansija u proteklih godinu dana stizala su različita obećanja o početku i dinamici rešavanja problema nastalog zbog pogrešnog usklađivanja penzija. Očekivalo se da se nacrt nađe pred poslanicima republičkog parlameta na jesenjem zasedanju, ali se to nije dogodilo.

U Ministarstvu rada su ranije najavili da je na sednici Vlade doneta odluka da ovo pitanje mora da se reši, a pošto je Srbija pravna država, ako je Ustavni sud rekao da je greška napravljena, onda će odluka biti poštovana i greška ispravljena. Prema mišljenju ministra rada Aleksandra Vulina, postoje modaliteti o načinu isplate duga, ali sa njima u javnost mora da izađe ministar finansija Vujović.

Kako naglašavaju u udruženjima veterana, dug države prema oko 40.000 vojnih penzionera iznosi oko 140 miliona evra, a mnogi su već poveli i dobili sudski spor u nadi da će im novac biti isplaćen ranije.

Mile Bjelivuk, vojni penzioner i jedan od organizatora protesta okupljenih oko grupe „Vojni penzioneri Srbije“, smatra da najavljeno zakonsko rešenje ne može biti dobro i da će se oni žestoko boriti protiv toga.

„To je nepovoljno po nas, jer nam verovatno neće uračunati kamate, nejasan je i status onih koji su već naplatili, ili su u završnoj fazi, odnosno čekaju na naplatu“, kaže Bjelivuk za Novosti. „Mislim da je to najgori scenario u ovom trenutku.“

Nadležni tvrde da je nemoguće da neko uplati odjednom 100 ili 200 miliona evra i za dan reši problem. Zato se mora pribeći isplati na rate.

Za Ljubomira Draganjca, predsednika Udruženja vojnih penzionera Srbije, konačno je priznato pravo i moći će da se realizuje ustavna odluka.

„Biće dosta problema u njenoj realizaciji. Do sada je podneto više od 30.000 parničnih tužbi za naplatu duga, nekoliko hiljada je naplaćeno, a nije jasno kako će ti sudski postupci da budu regulisani novim propisima. Ne bi trebalo zaboraviti sudske troškove i kamate.“

Drugi problem je, objašnjava g. Draganjac, što Fond PIO i Vrhovni kasacioni sud ne priznaju 11,06 odsto, već smatraju da smo deo povišice dobili. Naime, u njihovu računicu ulazi redovno povećanje od 4,21 procenat i to nema veze sa vanrednim povećanjem o kome se veterani spore od 2008. godine.

„Svi penzionisani do 1. januara 2008. godine imaju pravo na isplatu ovog duga“, kaže Draganjac. „Država nam duguje 14 mesečnih penzija.