Magazin Godine Srbija

Marta 2016. počinje isplata duga vojnim penzionerima?

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Ministarstvo finansija ovih dana završava zakon kojim će se regulisati isplata prve rate duga države prema vojnim penzionerima.

Novim propisom, kako pišu Novosti, dug će biti proglašen javnim i veterani će novac dobijati kao stare devizne štediše od marta naredne godine.

Iz ministarstava rada i finansija u proteklih godinu dana stizala su različita obećanja o početku i dinamici rešavanja problema nastalog zbog pogrešnog usklađivanja penzija. Očekivalo se da se nacrt nađe pred poslanicima republičkog parlameta na jesenjem zasedanju, ali se to nije dogodilo.

U Ministarstvu rada su ranije najavili da je na sednici Vlade doneta odluka da ovo pitanje mora da se reši, a pošto je Srbija pravna država, ako je Ustavni sud rekao da je greška napravljena, onda će odluka biti poštovana i greška ispravljena. Prema mišljenju ministra rada Aleksandra Vulina, postoje modaliteti o načinu isplate duga, ali sa njima u javnost mora da izađe ministar finansija Vujović.

Kako naglašavaju u udruženjima veterana, dug države prema oko 40.000 vojnih penzionera iznosi oko 140 miliona evra, a mnogi su već poveli i dobili sudski spor u nadi da će im novac biti isplaćen ranije.

Mile Bjelivuk, vojni penzioner i jedan od organizatora protesta okupljenih oko grupe “Vojni penzioneri Srbije”, smatra da najavljeno zakonsko rešenje ne može biti dobro i da će se oni žestoko boriti protiv toga.

“To je nepovoljno po nas, jer nam verovatno neće uračunati kamate, nejasan je i status onih koji su već naplatili, ili su u završnoj fazi, odnosno čekaju na naplatu”, kaže Bjelivuk za Novosti. “Mislim da je to najgori scenario u ovom trenutku.”

Nadležni tvrde da je nemoguće da neko uplati odjednom 100 ili 200 miliona evra i za dan reši problem. Zato se mora pribeći isplati na rate.

Za Ljubomira Draganjca, predsednika Udruženja vojnih penzionera Srbije, konačno je priznato pravo i moći će da se realizuje ustavna odluka.

“Biće dosta problema u njenoj realizaciji. Do sada je podneto više od 30.000 parničnih tužbi za naplatu duga, nekoliko hiljada je naplaćeno, a nije jasno kako će ti sudski postupci da budu regulisani novim propisima. Ne bi trebalo zaboraviti sudske troškove i kamate.”

Drugi problem je, objašnjava g. Draganjac, što Fond PIO i Vrhovni kasacioni sud ne priznaju 11,06 odsto, već smatraju da smo deo povišice dobili. Naime, u njihovu računicu ulazi redovno povećanje od 4,21 procenat i to nema veze sa vanrednim povećanjem o kome se veterani spore od 2008. godine.

“Svi penzionisani do 1. januara 2008. godine imaju pravo na isplatu ovog duga”, kaže Draganjac. “Država nam duguje 14 mesečnih penzija.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Opet nam prodaju laži. Ovakvih najava proteklih godina je bilo bezbroj. Predsednik Vlade Srbije, ministar rada i socijalnog staranja su nekoliko puta 2’014 i 2015. godine najavljivali skoro resenje diskriminacije koja se vrsi nad vojnim penzionerima, ali nista od obecanog nije ostvareno. Kako da im verujemo kada do sada nisu govorili istinu. Ustvari u decembru 2015. godine ce fond PIO pokusati prevaru vojnih penzionera tako sto ce umesto 11,06 % po vrednosti boda 9,40 od 01.01.2008. godine ponuditi vansudsko poravnanje od 6,85 po vrednosti boda 9,02 samo tri godine unazad, bez kamata i sudskih triskova za one koji vode sudski spor. Na takav nacin vojni penzioneri ce dobiti samo 40% onoga sto im po zakonu i odluci Ustavnog suda Srbije sleduje. uskladjivanja. Pritom negde oko 23 000 vojnih penzionera koji su u medjuvremenu preminuli nisu dobili pravdu. To je strategija lopovske partokratije, cekaju da svoje pravo odnesemo u grob. Premalo je reci da je to bezobzirna pljacka.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija