Početna Magazin Godine Mali pingvini u džemperima koje je ispleo 109-godišnjak

Mali pingvini u džemperima koje je ispleo 109-godišnjak

Mali pingvini u džemperima koje je ispleo 109-godišnjak

Alfred Dejt, zvani Alfi, sa svojih 109 godina važi za najstarijeg Australijanca. Ima sedmoro dece i 20 unučadi. Ne ume da odbije molbu drugog. Njegove bivše kolege govorile su mu da je naivčina. Alfi je ostao, uprkos svemu, isti.

Kada je 2013. godine došao u novi dom za stare, kaže da nije prošlo ni pola dana od njegovog dolaska kada su dve devojke (gerijatrijske sestre na njegovom odeljenju) ušle kod njega u sobu i pitale ga da li bi hteo da plete džemperiće za male pingvine.

Alfi plete već 80 godina. Prvi džemperić ispleo je za rođenje svog nećaka, 1931. godine. I otada uživa u pletenju i
veoma je dobar u tome.

Nažalost, ovo nije bilo prvo izlivanje nafte, te su oni bili veoma dobro poučeni iskustvom iz 2003. godine. Utopljavanjem, pingvini su dobijali ne samo fizičku zaštitu, nego i utehu.

Mnogi Australijanci su se spremno bacili na pletenje, a među njima i Alfi koji nije imao srca da odbije molbu da se uključi u ovu plemenitu akciju. Mali pingvini su listom obučeni u džemperčiće i Udruženje je izdalo saopštenje da više džemperčića nije potrebno. Zahvalni su svima, a posebno Alfiju čijim gestom su svi bili dirnuti.

On kaže da nije spretan kao nekada, ali da sebi ne oprašta propuste jer želi da sve što isplete bude dobro urađeno. Ali kaže da misli da se može naći opravdanje za osobu koja je odavno prešla uobičajenu dužinu životnog veka.

Da je veoma duhovit, Alfi je pokazao i kada su mu novinari postavili pitanje koje je standardno za sve intervjue sa superstogodišnjacima: „Šta je tajna njegove dugovečnosti?“ Alfijev odgovor bio je: „Tajna je u tome da se probudite svakoga jutra.

Fotografije i informacije preuzeti sa sajtova: Boredpanda, Buzzfeed i NineMSN.