Istraga o falsifikovanim rešenjima o odlasku u penziju pokazala je da lažiranje penzija, do sada otkrivenih, Fond PIO košta do 2,5 miliona evra.

Istraga o falsifikovanim rešenjima o odlasku u penziju pokazala je do sada da šteta iznosi do 2,5 miliona evra. Taj broj nije konačan, saopšteno je 29. aprila 2014. godine na sednici Upravnog odbora Republičkog fonda PIO, pišu Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Krajem 2013. godine pokrenuli smo istragu sa nadležnim organima. Obavljamo provere za korisnike penzija, a zatim ćemo i za osiguranike. Nepravilnosti su uglavnom iz perioda 2005-2013. godine. Neki korisnici penzija primali su nepripadajuće iznose penzija, ili nisu radili kod poslodavaca kojeg su naveli, a koji za njih nikada nisu uplaćivali doprinose“ rekao je Vladimir Stanković iz Fonda PIO:

„Fond PIO od polovine aprila ‘sistemski suzbija zloupotrebe’. Primećeno je lažiranje ‘M4’ obrasca, u koji poslodavac unosi podatke o zaradama i stažu zaposlenih, ali da je bilo i falsifikovanih pečata i potpisa i štambilja. Počelo je 2000. godine, a naročito se razvilo 2003. godine, nakon čega je zbog pooštravanja uslova za penzionisanje primećen manji broj donetih rešenja, posebno 2008. godine“, rekao je Ivan Todorović, direktor Filijale Fonda PIO u Beogradu.

U filijali Fonda PIO su zbog takvih radnji u poslednjih dvadesetak dana uručene dve suspenzije, sa jednim zaposlenim sporazumno je raskinut radni odnos, a jedna osoba je u međuvremenu otišla u penziju.

Na današnjoj sednici UO Fonda PIO usvojene su odluke o završnom računu Republičkog fonda PIO za 2013, i izveštaj o izvršenju finansijskog plana fonda za 2013. godinu. Tekući prohodi iznosili su oko 584 milijardi dinara, primanja od prodaje nefinansijske imovine oko 34 miliona, a rashodi oko 585 milijardi dinara.