Magazin Godine Srbija

Lažiranje penzija košta preko dva miliona evra

Istraga o falsifikovanim rešenjima o odlasku u penziju pokazala je do sada da šteta iznosi do 2,5 miliona evra, a taj broj nije konačan, saopšteno je 29. aprila 2014. godine na sednici Upravnog odbora Republičkog fonda PIO, pišu Novosti.

– Krajem 2013. godine pokrenuli smo istragu sa nadležnim organima. Obavljamo provere za korisnike penzija, a zatim ćemo i za osiguranike. Nepravilnosti su uglavnom iz perioda 2005-2013. godine. Neki korisnici penzija primali su nepripadajuće iznose penzija, ili nisu radili kod poslodavaca kojeg su naveli, a koji za njih nikada nisu uplaćivali doprinose – rekao je Vladimir Stanković, iz Fonda PIO:

– Fond PIO od polovine aprila “sistemski suzbija zloupotrebe”. Primećeno je lažiranje „M4″ obrasca, u koji poslodavac unosi podatke o zaradama i stažu zaposlenih, ali da je bilo i falsifikovanih pečata i potpisa i štambilja. Počelo je 2000. godine, a naročito se razvilo 2003. godine, nakon čega je zbog pooštravanja uslova za penzionisanje primećen manji broj donetih rešenja, posebno 2008. godine – rekao je Ivan Todorović, direktor Filijale Fonda PIO u Beogradu.

U filijali Fonda PIO su zbog takvih radnji u poslednjih dvadesetak dana uručene dve suspenzije, sa jednim zaposlenim sporazumno je raskinut radni odnos, a jedna osoba je u međuvremenu otišla u penziju.

Na današnjoj sednici UO Fonda PIO usvojene su odluke o završnom računu Republičkog fonda PIO za 2013, i izveštaj o izvršenju finansijskog plana fonda za 2013. godinu. Tekući prohodi iznosili su oko 584 milijardi dinara, primanja od prodaje nefinansijske imovine oko 34 miliona, a rashodi oko 585 milijardi dinara.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija