Početna Magazin Godine Svom snagom – u penziju: žene sa 63 godine, muškarci sa 67

Svom snagom – u penziju: žene sa 63 godine, muškarci sa 67

Nova vlada odlučila je da žene u Srbiji u starosnu penziju idu sa navršene 63 godine života (što pogađa oko 20.000 žena samo u 2015. godini).

Muškarce čeka pomeranje starosne granice sa 65 na 67 godina, ako ženama ne bude pomerena još jednom – na 65 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ovo je iznuđena mera i pritisak MMF i Svetske banke, glavnih kreditora i supervizora reformi u zemlji. Njihov zajednički cilj je da što sigurnije naplate ranije kredite, a pod što boljim uslovima pozajme nove – kaže dr Nada G. Novaković, naučni saradnik Instituta društvenih nauka u Beogradu, i dodaje:

– Ideja je da se što pre učešće penzija u BDP smanji na 10 odsto. Svako produženje radnog staža, i starosne granice za penziju, direktno je štetno po mlade nezaposlene. Oni nemaju šansu da ostvare kontinuiranu radnu karijeru i steknu, kakvu-takvu materijalnu sigurnost. Starijima sledi dalja neizvesnost oko uslova penzionisanja i njihovo realno smanjenje jer će dodatne godine nezaposlenosti dalje umanjiti prosek za penziju.

– I žene i muškarci će penzije uživati daleko kraće nego penzioneri razvijenih članica EU. Tamo se duže radi, ali bolje zarađuje, kvalitetnije leči i duže živi. Nezaposlenost mladih je nekoliko puta niža nego u Srbiji. Neselektivna rešenja, povlašćuju čitave kategorije zaposlenih u državnim službama, na primer u MUP, i unose nove nepravde unutar generacije. Pomeranje granice radnog staža dodatno opterećuje radnike najtežih zanimanja, kao što su rudari, tekstilci – zaključuje dr Nada Novaković za Novosti.

Predlog je i da se u slučaju neispunjavanja oba uslova za penziju (godine života i godine staža) plaća kazna – šest odsto po godini staža. To je upereno protiv najslabijih kategorija zaposlenih i penzionera. Oni koji su na dobrim položajima nesmetano, do kraja života, mogu da primaju zaradu, penziju i uvećavaju osnovicu.