Početna Magazin Godine Ekonomija Kupovna moć u Srbiji četiri puta manja od evropskog proseka

Kupovna moć u Srbiji četiri puta manja od evropskog proseka

Samo za hranu i mesečne račune u januaru 2014. godine umesto uobičajenih 1,5 plata, za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo je potrebno čak 1,73 prosečne zarade, odnosno 65.717 dinara.

Prema analizi Ministarstva trgovine, to je za 1,9 odsto više nego u istom mesecu 2013. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ovogodišnje januarske zarade za šest odsto su niže nego one od pre godinu dana. To je alarm koji ukazuje na opadanje kupovne moći stanovništva i dalje smanjenje lične potrošnje, što će imati negativne posledice na maloprodajni promet. To će smanjiti i tražnju za domaćim industrijskim proizvodima, ali ne samo trajnim, već i onim egzistencijalnim iz oblasti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda – kaže ekonomista Saša Đogović za Novosti.

Usled povećanja niže stope PDV sa osam na 10 odsto i u slučaju računarske opreme za 20 odsto, kao i usklađivanja cena akciznih proizvoda, prvog meseca u godini potrošačke cene povećane su za 1,4 odsto, u odnosu na prethodni, a 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Najviše su otišle kod alkohola i duvana za 5,9 odsto, hrane 2,3 odsto i zdravstva i transporta za oko jedan odsto.

Kupovna moć iznad proseka republike registrovana je u Beogradu, Pančevu, Užicu, Šapcu, Kragujevcu i Smederevu. U svim gradovima koji se statistički prate, prosečna mesečna zarada mogla je da pokrije minimalnu, ali nije bila dovoljna za pokriće prosečne potrošačke korpe.