Početna Magazin Godine Ekonomija Kosovo: Za socijalnu penziju potreban dokaz o izmirenom porezu na imovinu

Kosovo: Za socijalnu penziju potreban dokaz o izmirenom porezu na imovinu

Kosovo: Za socijalnu penziju potreban dokaz o izmirenom porezu na imovinu

Vlada u Prištini usvojila je administrativno uputstvo kojim se predviđaju nova pravila za dobijanje kosovske penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Uputstvo najviše štete donosi srpskim penzionerima jer mnogi nisu u mogućnosti da dobiju i produže penziju, objašnjava reporter B92 Bojan Trajković.

Važeći zakon na Kosovu predviđa da osoba koja navrši 65 godina i poseduje kosovsku ličnu kartu stiče pravo na penziju od 75 evra. Novom uredbom to više nije dovoljno. Od penzionera se traže dokazi o izmirenim obavezama plaćanja poreza na imovinu ili električnu energiju.

„Daću konkretan primer. Ljudi koji su raseljeni i nemaju uslova da se vrate na svoja imanja, da na njima žive ili privređuju, oni su dužni da plate porez da bio dobili socijalno davanje od 75 evra. Za veliki broj penzionera to nije moguće i oni će, najverovatnije, linijom manjeg otpora, da odustanu od svog zakonskog prava“, objašnjava Nenad Rašić, poslanik Srpske liste.

Nikola Stošević, raseljno lice, do kraja ovog meseca treba da produži penziju. Živi u izbegličkom naselju u Gračanici mesecima bez struje. Nema imovinu i električno brojilo.

„Čujem da traže mnoga dokumenta za produženje penzije. Pokušaću sa dokumentima koja imam i rešenjem da koristim kontejener da produžim penziju. Idem da vidim šta zahtevaju i pokušam da produžim penziju“, kaže Nikola.

Srpska lista zatražila je od Ustavnog suda da proveri zakonitost uputstva. Dok se čeka mišljenje suda, pravo na penziju novom uredbom gube i penzioneri koji su Kosovo napustili nakon 1999. godine.

„Želim da verujem da je to tehnička greška, ali ministar za rad je, na moje veliko razočarenje, rekao da neće dozvoliti penzijski turizam. Šta god da ima takvo značenje, mislim da je sramota da srpske penzionere nazivamo turstima, verovatno nikom nije do takvog turizma u tim godinama. Ovo je zloupotreba naših penzionera“, smatra Nenad Rašić.

Službenici kancelarije kosovskog ministarstva za rad u Gračanici kažu da nisu nadležni za izjave medijima i da je snimanje prostorija i klijenta bez dozvole zabranjeno. Obaveštenje o novim pravilima za dobijanje penzija koje je bilo javno istaknuto, uklonjeno je tokom posete novinara B92.