Početna Magazin Godine Ekonomija Srbi sa Kosova koji primaju penziju u Srbiji, neće moći da podižu kosovsku osnovnu penziju

Srbi sa Kosova koji primaju penziju u Srbiji, neće moći da podižu kosovsku osnovnu penziju

Srbi sa Kosova koji primaju penziju u Srbiji, neće moći da podižu kosovsku osnovnu penziju

Vlada nepriznatog Kosova planira donošenje novog zakona o penzijama koji će onemogućiti da lica koja primaju penzije u drugim zemljama dobijaju i kosovsku „osnovnu penziju“.

Ovo je, kako prenosi KoSSev, najavio, 15. juna 2015. godine, kosovski ministar rada i socijalne zaštite Arban Abraši objašnjavajući da će, na taj način, Kosovo uštedeti 12 miliona evra.

Osnovna penzija“ zapravo je novčana pomoć koju primaju svi građani koji su navršili 65. godina života i imaju kosovsku ličnu kartu, bez obzira na ostvareni radni staž. Oni imaju pravo na osnovnu penziju u iznosu od 75 evra mesečno.

„Ovde imamo problem, jer postoje mnogi koji primaju penzije, čak i oni koji žive u inostranstvu. Uradili smo istraživanje kako penzioneri dobijaju penzije na Kosovu a ne žive ovde, a primaju penzije u Evropi, u regionu ili u drugim zemljama. Oni dolaze svakih šest meseci, primaju penzije i vraćaju se u svoje zemlje prebivališta.“

„Te ljude koji penzije primaju u drugim zemaljama, na Kosovu će zaustaviti donošenje zakona o penziji, to su prakse evropskih zemalja. Ukoliko se njihove penzije zabrane svima koji primaju penzije u drugim zemljama, uštedećemo 12 miliona evra.“

„Problem je u zakonu jer to zakon dopušta. Pa ko ima preko 65 godina i kosovsku ličnu kartu, uzima osnovnu penziju. To je velika mana. Imamo 127.000 korisnika. Ovo ne bi trebalo da bude definisano kao penzija, već kao pomoć. Ali, sa novim zakonom, samo oni koji žive ovde, biće u mogućnosti i da je prime“,  naglašava Abraši.

Poslednjih godina i srpski penzioneri sve više primaju kosovsku osnovnu penziju, a među njima je značajan broj raseljenih lica koja žive u centralnoj Srbiji, ali i onih koji su se sa Kosova i Metohije odselili pre 1999.

Oni najčešće dolaze jednom mesečno na Sever Kosova da bi podigli ove penzije. Redovi tokom mesečnih isplata ispred kosovskih banaka u kojima mahom čekaju stariji ljudi je slika na koju su građani Severne Mitrovice navikli već godinama.

KoSSev je istraživao koliko Srba koristi kosovsku penziju. Prema podacima Kosovske agencije za statistiku za 2014. godinu, objavljenim u maju ove godine, na evidenciji primalaca osnovnih kosovskih penzija u opštini Zubin Potok nalazi se 1.606 penzionera, u opštini Zvečan 1.511 penzionera, u opštini Leposavić 3.770 penzionera, dok su podaci za opštinu Mitrovica objedinjeni i za Severnu i za Južnu, i taj broj iznosi 6.847 penzionera.

Penzioneri nisu raspoloženi da govore javno. Neretko, oba supružnika primaju kosovsku penziju koja, iako znatno niža u odnosu na srpsku, nekima, po sopstvenom priznanju, predstavlja štednju, dok je nekima i osnovno sredstvo za život.

Tako jedan bračni par koji od osamdesetih godina živi u Aranđelovcu, prihod od 150 evra koristi kao štednju, koju povremeno ulažu u obnovu kućnog gazdinstva u Srbiji, dok je baki iz jednog sela kod Kragujevca ona osnovno sredstvo za život, jer u Srbiji prima samo socijalnu pomoć.