Koliko u prodavnici trošimo mi, a koliko Nemci?

Koliko mi trošimo u prodavnici, a koliko Nemci? I još važnije, koliko za prosečno primanje može da kupi prosečan Srbin, a koliko prosečan Nemac?

Sa novom ekonomskom krizom, sve češće se čuju i poređenja između kupovne moći građana Srbije i nekih zemalja Evropske unije. Portal Nova S je uradio uporedio cene nekih osnovnih životnih namirnica kod nas i u Nemačkoj. Koliko mi trošimo u prodavnici, a koliko Nemci? I još važnije, koliko za prosečno primanje može da kupi prosečan Srbin, a koliko prosečan Nemac?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Napravljeno je poređenje cene proizvoda u međunarodnom lancu marketa koji ima prodavnice i u Srbiji i u Nemačkoj. Upoređene su cene deset proizvoda iz različitih kategorija – meso, voće, povrće i druge osnovne životne namirnice.

Zaključak je poražavajući. Račun jednog Nemca u prodavnici veći je od srpskog. Međutim, Nemac će za svoju platu moći da kupi skoro dva puta više.

Meso

Prva vrsta mesa za poređenje bila je pileći file. U prodavnici u Srbiji, kilogram pilećeg filea košta 700 dinara. U Nemačkoj, cena je znatno viša, te iznosi 8,79 evra. To je oko 1.030 dinara.

Svinjski vrat u Srbiji košta oko 950 dinara po kilogramu, dok Nemci za istu količinu izdvajaju 8,9 evra. U dinarima, to je oko 1.045 dinara.

Upoređeni su i riblji štapići istog proizvođača. Kilogram ovog proizvoda u Srbiji košta 300 dinara, dok je cena u Nemačkoj 2,89 evra, što je oko 340 dinara.

Mleko i mlečni proizvodi

Mleko je u našoj zemlji u prethodnih nekoliko meseci drastično poskupelo. U prodavnici u Srbiji litar mleka košta 132 dinara. Cena ovog proizvoda u Nemačkoj je manja. U Nemačkoj litar mleka košta 0,83 evra, što je oko 97 dinara.

Pakovanje od 250 grama putera, proizvoda koji je za mnoge građane Srbije luksuz, u našoj zemlji košta 400 dinara. U istom lancu marketa u Nemačkoj, ovaj proizvod košta 3,49 evra. U našoj valuti to je oko 410 dinara.

Testenina

Za kilogram testenine kupci u ovom marketu u Srbiji treba da plate 110 dinara. U Nemačkoj je ova namirnica nešto skuplja, te košta 0,98 evra. To je oko 115 dinara.

Voće i povrće

Dok kilogram pomorandži potrošači u Srbiji plaćaju oko 130 dinara, Nemci prolaze povoljnije. Kilogram ovog voća u Nemačkoj košta tačno jedan evro, što je 117 dinara.

U Nemačkoj su jeftinije banane. U ovoj zemlji Evropske unije banane koštaju 0,95 evra. To je oko 112 dinara, znatno manje nego u Srbiji gde kilogram ovog voća košta 200 dinara.

Kilogram paprike u Srbiji košta oko 200 dinara. U Nemačkoj je cena ovog povrća nešto veća. Paprike u ovom marketu u Nemačkoj koštaju 1,99 evra, odnosno 235 dinara.

Kilogram šampinjona jedan je od proizvoda koji je kod nas skuplji. Šampinjoni u Srbiji koštaju 500 dinara po kilogramu, a u Nemačkoj 3,97 evra. To je oko 465 dinara.

Čiji je račun veći?

Potrošač u Srbiji bi za kupovinu svih ovih proizvoda platio ukupno 3.597 dinara. Račun potrošača u Nemačkoj iznosio bi 33,79 evra. U domaćoj valuti, to je oko 3.960 dinara. Dakle, nemački račun veći je za oko 360 dinara.

Ko može da kupi više?

Dakle, kupovina u ovom međunarodnom lancu marketa, u prodavnici u Srbiji je povoljnija. Koliko to znači kada se uporede odnos cene kupljenog i visine primanja u našoj zemlji i Nemačkoj.

Prosečna plata u Srbiji iznosi 78.326 dinara (667 evra). Ova kupovina, dakle, predstavlja 4,59 odsto prosečne srpske plate. Istu ovakvu kupovinu zaposleni koji u Srbiji prima prosečnu platu, mogao bi da ponovi 21 put.

S druge strane, prosečna nemačka plata iznosi 1.484 evra mesečno. To je oko 174.000 dinara. Dakle, iznos na računu za ovu kupovinu iznosi 2,28 odsto prosečne nemačke plate. Nemac bi ovu kupovinu mogao da ponovi čak 43 puta u mesecu.

Dakle, i pored pojedinih proizvoda koji su u Nemačkoj znatno skuplji, zaposleni u ovoj državi ipak imaju veću kupovnu moć u odnosu na zaposlene u Srbiji. Kupovna moć penzionera iz ove dve zemlje nije poređena.

Penzin podseća, one koje to interesuje, koliko je iznosila prosečna penzija u saveznim državama Nemačke 2020. godine.

Prema podacima Fonda PIO, prosečna penzija u Republici Srbiji u decembru mesecu 2022. godine iznosila je 33.731 dinar.

Poređenje, sigurni smo, možete i sami da napravite.

Izvor: Nova S