Početna Magazin Godine Ekonomija Koliko loše živimo? Ovoliko…

Koliko loše živimo? Ovoliko…

B92 piše o sve težem životu u Srbiji, gde potrošači iz dana u dan, hteli to ili ne, ulaze u nove kompromise, nova odricanja i sve više stresnog mozganja kako prehraniti porodicu. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Prema anketi i zvaničnim podacima statističara o potrošnji, za hranu na raspolaganju dnevno imamo 247 dinara. 
Tročlano domaćinstvo u Srbiji mesečno za hranu i bezalkoholna pića potroši 23.000 dinara, preko polovine ukupnih prosečnih prihoda. Prema tome, u „dnevni budžet“ može da se uklopi pola vekne hleba od 24 dinara, pola litre jogurta od 45 dinara, 300 grama najjeftinijeg mogućeg mesa sa kostima – 120 dinara, i po pola kilograma krompira i jabuka, za koje je potrebno oko 100 dinara.
Podaci zvanične statistike, koja se formira po metodologiji predviđenoj za zemlje zapadne Evrope, predstavljaju ruganje prosečnom srpskom potrošaču. U novoj prosečnoj potrošačkoj korpi, umesto 49 artikala sada se nalazi čak 75 proizvoda. 
 
Sadržaj korpe svakako nije dovoljan za normalan život, pa se postavlja logično pitanje – da li je prosečna potrošačka korpa zaista i realan pokazatelj o tome koliko nam novca u proseku treba za osnovne životne potrebe.