Društvo Ekonomija Magazin Godine Srbija Svet

Koliko društvo zapravo košta penzija javnog službenika?

Možda bi građanima bilo korisno češće da čuju procenu očekivanih zbirnih isplata penzija za one koji napreduju u javnoj službi u periodu od devet do 12 meseci pred penziju?

Jedan slučaj u Velikoj Britaniji pokrenuo je veliku debatu o penzijama javnog sektora, koji je u najvećem broju slučajeva znatno izdašniji nego penzije koje primaju ili će primiti oni koji rade u privatnom sektoru i penzije uplaćuju preko privatnih fondova.

Naime, 50-godišnja službenica u policiji otišla je u penziju samo osam meseci pošto je dobila unapređenje na mesto privremenog zamenika šefa policije Midlenda, oblasti u srednjoj Engleskoj. Ovo unapređenje donelo joj je godišnju platu od 140.000 funti, što znači da će njena penzija, do 82. godine života (koliko je očekivani životni vek Britanki), građane koštati 456.773 funte (uz uslov potencijalnog oslobađanja od nekih poreza uz iznosu od 83.493 funte).

I jedna njena koleginica je neposredno pred penziju dobila unapređenje na mesto koje donosi platu od 100.000 funti godišnje. Istovremeno, plate u policiji Midlenda su zamrznute, a broj zaposlesnih se smanjuje kako bi se izdržalo smanjenje budžeta od skoro 150 miliona funti. Penzije policajaca u Britaniji su dve trećine plate, pa unapređenje radi veće penzije povećava istu za 10-15.000 funti godišnje, piše Express.

Komentar Penzina: Međutim, nama u Penzinu ovaj slučaj naročito je zanimljiv jer pokazuje jedan novi način posmatranja penzija javnih službenika, naročito u kontekstu beneficiranog staža, poslova koji omogućavaju unapređenja isključivo radi povećanja proseka plate za obračun penzije, itd.

Možda bi građanima, za početak, bilo korisno češće da čuju procenu očekivanih zbirnih isplata penzija za one koji napreduju u javnoj službi u periodu od devet do 12 meseci pred penziju? 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija