Početna Magazin Godine Nova metoda u lečenju leukemije

Nova metoda u lečenju leukemije

Većina pacijenata sa leukemijom doživi infekciju neposredno posle transplantacije koštane srži, pa naučnici rade upravo na mogućnostima izbegavanja povećanog rizika od infekcije.

S obzirom da većina pacijenata sa leukemijom doživi infekciju tokom prve četiri nedelje posle transplantacije koštane srži, naučnici Univerzitetske bolnice u Erlangenu rade upravo na mogućnostima izbegavanja povećanog rizika od infekcije. Pacijenti bi ubuduće, posle transplantacije matičnih ćelija, trebalo da dobiju funkcionalne B limfocite, piše Dojče Vele.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživački tim je uspeo da B-limfocite izoluje u epruveti i u eksperimentima sa miševima. Oni su razvili tehniku da izdvoje imune ćelije iz krvi davaoca i da ih unesu u pacijenata, nakon transplantacije koštane srži. U studiji koja je u toku, ovaj prenos traje tri do četiri meseca, posle transplantacije matičnih ćelija.

– To je vreme u kome pacijenti obično još nisu izgradili novi imunološki sistem, pa je opasnost od infekcije velika. Bili smo u stanju da pokažemo da pacijenti u toj fazi nakon transplantacije, u krvi nemaju memorijske ćelije – kažu naučnici.

Memorijske ćelije su odgovorne za imunološku memoriju tela – što znači da skladište informacije važne za formiranje antitela protiv bolesti. Istraživači žele da primaocu presade baš te ćelije. Telo ne mora ponovo da uči odgovore na pitanja imuniteta – kao što je to slučaj kod dece. Nakon terapije matičnim ćelijama, pacijenti oboleli od leukemije dobijaju funkcionalni imunitet svog donatora. Ako je donator vakcinisan od tifusa, ta zaštita se prenosi i na primaoca.

– Želimo pored toga da pacijenta vakcinišemo konvencionalnim vakcinama, da bi smo videli da li on na to reaguje. Mi znamo da, bez tih ćelija, pacijenti po pravilu ne reaguju na vakcinu. Tako imamo kontrolnu grupu i možemo da dokažemo da metoda funkcioniše – kažu istraživači. Ceo tekst pročitajte na Dojče Vele Srbija.