Kolika nas inflacija čeka do kraja 2023?

Republički zavod za statistiku objavio je svoju procenu kolika inflacija nas očekuje do kraja 2023. godine. Privrednici, bankari i građani imaju svoje, sasvim različite prognoze.

Fotografija: Rawpixel

Zbog najavljenih povećanja akciza i poskupljenja struje i gasa, u poslednjem tromesečju očekuje nas međugodišnja inflacija od oko devet odsto. Republički zavod za statistiku (RZS).procenjuje i da će prosečna godišnja inflacija biti oko 13 odsto.

Povećanje potrošačkih cena

U četvrtom tromesečju 2023. najavljen je rast akciza na gorivo, cigareta i duvanskih proizvoda, alkoholna pića i kafu od osam odsto. RZS podseća i da je u aranžmanu sa MMF-om dogovoren još jedan rast cene električne energije za domaćinstva. Ovaj rast je dogovoren još početkom 2023. godine za novembar. Cena električne energije biće povećana osam odsto (i oko 10 odsto gas).

U prvom polugodištu 2023. ostvaren je prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena od 15,3 odsto. Najveći uticaj na rast ukupnih potrošačkih cena imali su: mlečni proizvodi, povrće, meso, električna energija za domaćinstvo, hleb i žitarice i čvrsta goriva (ogrev).

„Najveći uticaj na međugodišnji rast ukupnih potrošačkih cena u prvoj polovini 2023. godine imao je rast cena mlečnih proizvoda (39,1%) uslovljen, pre svega, rastom cena jogurta i kiselog mleka (jogurt, voćni jogurt, sa dodatkom žitarica, kefira i sl.), svežeg sira (svih vrsta) i mleka (sa rokom upotrebe do 21 dan), učestvujući u ukupnoj strukturi stope rasta potrošačkih cena u prvoj polovini 2023. sa 13,1%. U prvom polugodištu 2023. međugodišnji rast cene povrća (od 30,7%) dominantno je bio određen cenom crnog luka, krompira (naročito crvenog), paprike, paradajza i šargarepe.

„Nakon prvog polugodišta 2023, kupus je jedino povrće koje je imalo deflatorni uticaj na ukupnu cenu povrća, i to za ceo procentni poen manje. Rast cene mesa od 18,4% najviše je bio pod uticajem rasta cena svinjskog mesa bez kostiju, slanine (svih vrsta), goveđeg i junećeg mesa bez kostiju, kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa i pilećeg filea, čije je ukupno učešće u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prvoj polovini 2023. iznosilo 48,6%.

„Međugodišnji rast cena hleba i žitarica (od 21,8%) najviše su generisali rast cena belog hleba, slane grickalice (slani štapići, smoki, perece, ribice i sl.), burek, slane pite i kolači (torte i slatke pite), učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica u prvom polugodištu 2023. sa 63,8%.“

Bankari očekuju sedam odsto, a građani 15 odsto inflacije

Poslednja, avgustovska anketa Narodne banke Srbije o inflacionim očekivanjima, pokazuje da finansijski sektor očekuje da inflacija za godinu dana iznosi  sedam odsto.

Privreda je, uobičajeno, znatno opreznija od finansijskog sektora. Privrednici očekuju da će inflacija za godinu dana iznositi devet odsto.

Uobičajeno, najpesimističniji, ali ranije se pokazalo – i najrealniji, jesu građani, piše Ekapija. Očekivanja stanovništva su da će inflacija za godinu dana iznositi 15 odsto.