Početna Magazin Godine Društvo Kolektivna ‘dobrovoljna’ humanost – uništavanje smisla humanosti same

Kolektivna ‘dobrovoljna’ humanost – uništavanje smisla humanosti same

U Srbiji, obrazac izjave kojom se daje deo penzije u humanitarne svrhe popunjava se i u nekim udruženjima penzionera. U Federaciji BiH traje akcija „Penzioner penzioneru“, a danas je predloženo da se slična pokrene i u Srpskoj

Početkom juna preneli smo obaveštenje PIO fonda u vezi sa humanitarnom akcijom za prikupljanje pomoći postradalima u poplavljenim područjima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U tom saopštenju se objašnjava na koji način penzioneri mogu donirati, ukoliko žele, deo svojih sredstava popunjavanjem iznosa na obrascu kojim se ovlašćuje PIO fond da sprovede jednokratnu administrativnu zabranu na deo penzije.

Ova „administrativna zabrana“ zvuči strašno kada se povezuje sa humanitarnom pomoći, ali treba reći da je administrativna zabrana način na koji su pojedini penzioneri naučili da funkcionišu kada je u pitanju plaćanje roba i usluga preduzeća sa kojima PIO fond ima ugovore. A starijim ljudima je često mnogo lakše da prate ustaljene navike.

Nama deluje mnogo nelogičnije to što je ovaj obrazac izjave dostavljen, na njihov zahtev, pojedinim udruženjima penzionera.

U tim udruženjima, penzioneri će i popunjavati i potpisivati obrasce ukoliko to žele, a udruženja će ih prosleđivati Fondu.

Na ovaj način, delo koje bi trebalo da bude dobrovoljno, kao takvo se dovodi u pitanje. Jer, ukoliko ste aktivni član udruženja, možda ćete osećati pritisak da date novac iako to niste u mogućnosti – a što ne reći i – ne želite.

U ovoj situaciji, narod je pokazao veliku solidarnost. Moraćemo da se pomažemo još dugo. Moraćemo da se borimo još dugo. Ali svako ima pravo da izabere način na koji će to da uradi. Uostalom, takav način je onda i najbolji način.

Najstariji deo stanovništva u periodu nakon katastrofa uvek je najugroženiji. Jer društvo mora da se usredsredi na obnovu. Svega je manje, a penzioneri ionako ni ranije nisu imali mnogo, pa čak ni dovoljno.

U susednoj BiH, sa ovom vrstom „kolektivne humanosti“ otišlo se još dalje. Prvo je u Federaciji, na inicijativu Federalnog Udruženja penzionera, pokrenuta humanitarna akcija pod nazivom „Penzioner penzioneru„.

Penzioneri, u zavisnosti od visine penzije, izdvajaju od jedne do tri konvertibilne marke. Danas (6. jun 2014), Udruženje penzionera Republike Srpske je predložilo da „svi penzioneri u Srpskoj dobrovoljno uplate dio julske penzije“.

Redakcija Penzina zaista ne može da shvati logiku nametnutog kolektivnog dobrovoljnog davanja. Kada neko u ime kolektiva odluči, gde je tu dobrovoljnost pojedinca?

Zašto se oduzima pravo pojedincu da pomogne na sebi svojstven, i moguć, način? Hoće li onima koji su već deo svoje penzije dali, u pravom smislu – dobrovoljno, biti refundirano ono što su sada prisiljeni da daju?

I kako to udruženja koja treba da brinu pre svega o svojim članovima, iste potencijalno ugrožavaju?

I bezbroj drugih pitanja, jer jednostavno smo u neverici da neko i humanost može da uprlja...