Početna Magazin Godine 28. element od suštinskog značaja za život

28. element od suštinskog značaja za život

Od 92 hemijska elementa, do sada je smatrano da je 27 od suštinskog značaja za život životinja i ljudi. Istraživači su upravo utvrdili, u članku objavljenom u časopisu Cell, da je još jedan, 28. od suštinskog značaja. Reč je o bromu.

Bili Hadson sa Univerziteta Vanderbilt i njegove kolege pokazali su da je brom neophodan za razvoj tkiva kod svih životinja, od primitivnih morskih organizama do ljudi. „Bez broma, ne postoji život životinja.“

Ovo otkriće ima važne implikacije na ljudske bolesti, kaže istraživač. Nekoliko je grupa pacijenata kojima nedostaje brom. Dodatak broma bi mogao da poboljša zdravlje ljudi na dijalizi ili na parenteralnoj ishrani, na primer.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Temelji ovog otkrića postavljeni su još pre trideset godina, priča Hadson, a zainteresovanost za dve retke bubrežne bolesti dovelo je, sredinom ’80-ih godina, do otkrića dva ranije nepoznata proteina. Ovi proteini se motaju jedan oko drugog kako bi formirali molekul trostrukog IV kolagenskog heliksa koji učestvuje u arhitekturi tkiva.

U ovom istraživanju, naučnici su pokazali da je brom neophodan za omogućavanje jednom enzimu da doprinese stvaranju ovog molekula. Oslanjajući se na ove rezultate, pokazali su i da vinske mušice umiru kada im se brom ukloni iz ishrane, a preživljavaju kada se brom ponovo uvede.