Početna Magazin Godine Penzija Koje je najbezbednije mesto za život u poznim godinama?

Koje je najbezbednije mesto za život u poznim godinama?

Porodica i jake veze sa okruženjem, veze unutar bilo koje zajednice, čine život bezbednijim nego što to može bilo kakva služba ili „servis građana“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Švajcarska? Ima li nešto bliže? Zaista, možemo li se pripremiti da na pragu penzije potražimo neko, ne samo ugodnije i racionalnije, već i bezbednije mesto za život?

Nažalost, bezbednost nije konstanta neke države, grada ili dela naselja, i lako može doći do velikih promena po ovom pitanju za svega nekoliko godina.

Jedan deo ljudi smatra su veći urbani centri problematični po pitanju bezbednosti za život starijih osoba. Nije reč samo o koncentraciji kriminala, već i koncentraciji različitih ljudi, saobraćaja, slabijim vezama i poznanstvima sa okruženjem, itd.

Sa druge strane, svedoci smo da se u manjim mestima, tamo gde su „živa“ domaćinstva manje ili više izdvojena jedna od drugih, često dešavaju i teški zločini izvršeni nad starijim ljudima, iz koristoljublja, ali i usled „poremećenih porodičnih odnosa“.

U svakom slučaju, porodica i jake veze sa okruženjem, veze unutar bilo koje zajednice, čine život bezbednijim nego što to može bilo kakva služba ili „servis građana“. Vaše komšije, prijatelji i rođaci su ti koji će biti pored Vas svakog dana, oni su ti koji će pozvati pomoć, koji će Vam pružiti prvu pomoć, bilo da je to prevoz do lekara ili svakodnevna kupovina tokom poledice i vremenskih nepogoda.