Moja Penzija Penzije

Koje je najbezbednije mesto za život u poznim godinama?

Porodica i jake veze sa okruženjem, veze unutar bilo koje zajednice, čine život bezbednijim nego što to može bilo kakva služba ili “servis građana”.

Švajcarska? Ima li nešto bliže? Zaista, možemo li se pripremiti da na pragu penzije potražimo neko, ne samo ugodnije i racionalnije, već i bezbednije mesto za život?

Nažalost, bezbednost nije konstanta neke države, grada ili dela naselja, i lako može doći do velikih promena po ovom pitanju za svega nekoliko godina.

Jedan deo ljudi smatra su veći urbani centri problematični po pitanju bezbednosti za život starijih osoba. Nije reč samo o koncentraciji kriminala, već i koncentraciji različitih ljudi, saobraćaja, slabijim vezama i poznanstvima sa okruženjem, itd.

Sa druge strane, svedoci smo da se u manjim mestima, tamo gde su “živa” domaćinstva manje ili više izdvojena jedna od drugih, često dešavaju i teški zločini izvršeni nad starijim ljudima, iz koristoljublja, ali i usled “poremećenih porodičnih odnosa”.

U svakom slučaju, porodica i jake veze sa okruženjem, veze unutar bilo koje zajednice, čine život bezbednijim nego što to može bilo kakva služba ili “servis građana”. Vaše komšije, prijatelji i rođaci su ti koji će biti pored Vas svakog dana, oni su ti koji će pozvati pomoć, koji će Vam pružiti prvu pomoć, bilo da je to prevoz do lekara ili svakodnevna kupovina tokom poledice i vremenskih nepogoda.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija