Početna Magazin Godine Penzija Kako urediti dom za stare dane?

Kako urediti dom za stare dane?

Odvajanje dece odlična je prilika da i mi dugoročno rešimo svoje stambeno pitanje za stare dane. Treba imati na umu da ćemo u tom domu provesti još nekoliko decenija.

Ovo je jedna od tema kojom ne stižemo da se pozbavimo starajući se o svojim roditeljima i svojoj deci. U međuvremenu, i mi smo zašli u pozne godine, deca su dobila svoju decu, i sve manje vremena, želje, truda i sredstava spremni smo da uložimo u unapređenje sopstvenog kvaliteta života.

Odvajanje dece odlična je prilika da i mi dugoročno rešimo svoje stambeno pitanje za stare dane. Treba imati na umu da ćemo u tom domu provesti još nekoliko decenija u kojima treba da izbegnemo nesreće, povrede, nezgode. Život u stanu na četvrtom spratu bez lifta u 80-im godinama praktično je život u kavezu koji ćemo teško moći napustiti bez pomoći drugih.

Posledice su: manje kretanja i ubrzano propadanje zdravlja, ili pak, veći teret, vremenski i ekonomski, za nas i naše potomke koji žele da nam obezbede pomoć i negu trećih lica onda kada sami ne mogu svakoga dana da budu uz nas.

Treba razmisliti i o tome koliko nam je kvadratnih metara zaista potrebno za ugodan dom? Dom u kom ćemo moći da održavamo higijenu, koji ćemo moći da ugrejemo tokom zime i ohladimo tokom leta. O ovome treba misliti na vreme, jer, kako godine prolaze mi ćemo postajati sve teži sagovornici, sve manje spremni za promene, čak i onda kada i nama i našim bližnjima donose očigledne prednosti i popravljaju kvalitet života.