Početna Magazin Godine Ko se sunca krije…

Ko se sunca krije…

Od sunca se treba štiti, ali apsolutno izbegavanje sunčeve svetlosti može dovesti do smanjivanja životnog veka žena

Sunčevi zraci u velikim dozama štetni su po zdravlje. Naročito se ističe njihova uloga u razvoju malignog melanoma, naročito kod osoba svetle puti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međutim, švedsko istraživanje sprovedeno sa 30.000 žena tokom perioda od 20 godina, ukazuje na to da apsolutno izbegavanje sunčeve svetlosti može dovesti do smanjivanja životnog veka.

Švedski naučnici su analizirali uticaj sunčeve svetlosti na sve uzroke mortaliteta. Da bi postavili osnove za ovo istraživanje, sve ispitanice dale su detaljna obaveštenja o svojim navikama kada je u pitanju izlaganje suncu. Istraživači su primetili da je mortalitet bio obrnuto proporcionalan njihovim navikama izlaganja suncu.

Prema ovom istraživanju, stopa smrtnosti među ženama koje su izbegavale sunce bila je dva puta veća nego kod žena koje su najviše vremena provodile na suncu.

Savet o smanjivanju izloženosti sunčevoj svetlosti ili čak potpunom izbegavanju sunca, u zemljama gde je nivo sunčeve svetlosti nizak može zapravo predstavljati rizik po zdravlje žena„, kaže se u saopštenju Sunlight istraživačkog foruma* koje je nedavno objavljeno u vezi sa ovim istraživanjem.

Dakle, ovo istraživanje ukazuje da ne treba ići u krajnost i potpuno izbegavati sunce, ali je bitno napomenuti:

  1. u Srbiji sunce mnogo jače greje (a povremeno i prži) nego na prostorima severne Evrope
  2. žene u Srbiji uglavnom nisu prihvatile ni osnovne smernice vezane za zaštitu od sunca i teško da će preterati sa zaštitom.

Ljudski organizam obezbeđuje vitamin D bilo iz direktne sinteze derivata holesterola u organizmu putem izlaganja UV zracima, bilo unošenjem putem hrane.

Procenjuje se da dnevno 30-minutno izlaganje suncu većini ljudi obezbeđuje dobre zalihe vitamina D. Veoma je važno redovno izlaziti i šetati i ne ostajati zatvoren u svom domu. A na zaštitu ne zaboravite i nikada ne izlazite po našem jakom suncu.

*Sunlight Researh Forum – holandska organizacija za istraživanje uticaja sunčevih zraka na ljudki organizam (oni su preuzeli ovo švedsko istraživanje o kome je reč u ovom tekstu)