Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (10): Penzionerski dani u domu za stare

Stambeno pitanje i starenje nacija u 21. veku (10): Penzionerski dani u domu za stare

Dok u Srbiji domovi za stare često imaju negativnu konotaciju i ne javljaju se kao opcija stanovanja za zdrave stare osobe, u zemljama kao što su SAD ili Velika Britanija, život starih u specijalizovanim ustanovama već je decenijska praksa

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Domovi za stare, staračka naselja, gerontološki centri, u društvu koje gaji snažne porodične veze često imaju negativnu konotaciju. Porodice koje su prinuđene da svoje članove smeštaju u domove za brigu i negu starih lica često trpe osudu okoline, naročito šire porodice, iako je najčešće reč o nemogućnosti pružanja svakodnevne adekvatne nege starom licu kome je ona potrebna.

U Srbiji, za zdrave starije osobe koje žive same, specijalizovana ustanova nije opcija (slično je, na primer, i u Australiji). Jedan od razloga jeste cena, ali postoje i drugi razlozi, kao što je loša navika da reagujemo tek kada dođe do kobne povrede, ili drugih uznapredovalih zdravstvenih problema kojima može doprineti i samotni život.

U zemljama kao što su SAD ili Velika Britanija, život starih u specijalizovanim ustanovama već je decenijska praksa, tako da osobe već na pragu pozne starosti i same odlaze u domove za stare.
Zašto? Tamo imaju društvo svojih vršnjaka (što vole i sve druge generacije), dobijaju svu potrebnu negu, dostupni su im prostori za odmor i druženje, šetnju i rekreaciju koje nemaju u svojim stanovima, zaštićeni su od krađa, provala, prevara, itd (iako niko ne može poreći da postoje različite ustanove, i užasni slučajevi sa osobljem koje zlostavlja stare).

Tamna strana medalje jeste raslojavanje porodica po generacijama i porast despresije kod starih, naročito izražena u razvijenim azijskim zemljama gde se beleži visoka stopa samoubistava uprkos naporima država da reše probleme porodica.

Domovi za stare kakve sada imamo u Srbiji nisu jedini mogući koncept stanovanja u poznim godinama. Postoje i alternativna zanimljiva uspešna rešenja u svetu.