Početna Magazin Godine Klima uređaji zahtevaju jednogodišnje čišćenje

Klima uređaji zahtevaju jednogodišnje čišćenje

Petina domaćinstava u Srbiji ima klima-uređaj, a svest o higijeni i održavanju skoro da ne postoji. S obzirom da se putem klima uređaja prostorije snabdevaju i vazduhom, a ne samo „temperaturom“, bakterije i virusi koji se nastanjuju u njima napadaju najviše pluća i srce ljudi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Opasnost naročito vreba na radnim mestima gde često ne postoji mogućnost otvaranja prozora a snabdevanje vazduhom isključivo ide ventilacionim kanalima i centralnim klima komorama. Zbog nedostupnosti, i ovde je higijena uređaja na niskom nivou, a mikroorganizmi iz jednog uređaja mogu zaraziti desetine ljudi odjednom.
Bojana Grgić, Epidemilog sa Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da se putem klima-uređaja mogu preneti koksaki virus i legionarska bolest, ali da se mogu stvoriti i alergije, ili pogoršati kog onih koji već pate od njih.
Zbog očuvanja zdravlja, razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od sedam stepeni Celzijusa, a detaljno čišćenje klima uređaja treba raditi bar jednom godišnje.