Magazin Godine Zdravlje

Klima uređaji zahtevaju jednogodišnje čišćenje

Petina domaćinstava u Srbiji ima klima-uređaj, a svest o higijeni i održavanju skoro da ne postoji. S obzirom da se putem klima uređaja prostorije snabdevaju i vazduhom, a ne samo “temperaturom”, bakterije i virusi koji se nastanjuju u njima napadaju najviše pluća i srce ljudi.

Opasnost naročito vreba na radnim mestima gde često ne postoji mogućnost otvaranja prozora a snabdevanje vazduhom isključivo ide ventilacionim kanalima i centralnim klima komorama. Zbog nedostupnosti, i ovde je higijena uređaja na niskom nivou, a mikroorganizmi iz jednog uređaja mogu zaraziti desetine ljudi odjednom.
Bojana Grgić, Epidemilog sa Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da se putem klima-uređaja mogu preneti koksaki virus i legionarska bolest, ali da se mogu stvoriti i alergije, ili pogoršati kog onih koji već pate od njih.
Zbog očuvanja zdravlja, razlika između spoljne i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od sedam stepeni Celzijusa, a detaljno čišćenje klima uređaja treba raditi bar jednom godišnje.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija