Magazin Godine Srbija Zdravlje

Srbi prvi po broju popušenih cigareta dnevno

U Srbiji se dnevno popuši oko 68 miliona cigareta iza kojih ostane oko šest tona opušaka, dok oko 90 odsto preminulih od raka pluća i 25 odsto od srčanih bolesti čine pušači.

Istraživanja kažu da pušač koji prekine u 30-im godinama, skoro 100 smanjuje rizik od oboljenja koje izaziva pušenje, a oni koji prekinu u 50-im – za 50 odsto. Tri faktora oštećenja organizma pušača čine: godine kada je počeo, pušači staž i dnevna količina cigareta.
Ika Pešić, šefica Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS kaže da novi podaci Svetske fondacije za zdravlje pluća građane Srbije stavljaju na prvo mesto sa 2.861 popušenom cigaretom po glavi stanovnika:
– Raduje to što se za godinu dana udvostručio broj pacijenata koji su potražili pomoć u savetovalištu za lečenje od zavisnosti duvana. Treba imati na umu i da lečenje jedne osobe obolele od karcinoma košta više od 25.000 evra.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija