Početna Magazin Godine Ekonomija Kašnjenja penzija Republike Srpske – i posle trezorske isplate

Kašnjenja penzija Republike Srpske – i posle trezorske isplate

Kašnjenja penzija Republike Srpske – i posle trezorske isplate

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija izjavio je danas da je u prva tri meseca ove godine u Budžet Srpske prikupljeno 11 odsto više sredstava po osnovu direktnih poreza u odnosu na isti period 2015. godine, te sedam odsto više kada su u pitanju indirektni porezi.

Tegeltija je rekao novinarima da Srpska nema problema kada je reč o prikupljanju izvornih prihoda, dodajući da su dugovanja nastala zato što je od 1. januara 2016. godine u trezorski sistem poslovanja uvršten Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ kako bi se isplata penzija „zaštitila od bilo kakvog stresa“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Da bismo mogli da isplaćujemo penzije, za prva tri mjeseca izdvojili smo gotovo 70 miliona KM više nego da su penzije isplaćivane na dosadašnji način. To je dovelo do kašnjenja isplate mnogih drugih sredstava“, pojasnio je Tegeltija.

On kaže da je Vlada Srpske, kada je u trezorski sistem poslovanja uvodila Fond PIO, očekivala da će u prvom kvartalu imati dugoročno finansiranje sa stanovišta Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ ili ugovora koji su imali sa ovim fondom.

„To se nije desilo u prvom kvartalu. Imali smo finansiranje samo na nivou 41 odsto od onoga šta je planirano. Stabilizacija dugoročnog finansiranja desiće se u narednih mjesec ili dva i mi ćemo isplatiti sve svoje zaostale obaveze“, istakao je Tegeltija.

On je poručio da u proteklih deset godina iz Budžeta Republike Srpske nikome ništa nije ostalo neisplaćeno, te pozvao građane da imaju strpljenja.

„Opredijelili smo se za ovaj rizik jer smatramo da je penzionerima najteže. To nam je napravilo veliki tekući deficit koji ćemo mi finansirati u narednih mjesec, dva“, kaže Tegeltija. On je rekao da će nakon toga sve zaostale obaveze iz 2015. godine biti isplaćene, a onda iz ove godine.

Izvor: Nezavisne