Početna Magazin Godine Istorija Muzej banjskog lečenja u Vrnjačkoj banji – 150 godina istorije

Muzej banjskog lečenja u Vrnjačkoj banji – 150 godina istorije

Muzej banjskog lečenja u Vrnjačkoj banji – 150 godina istorije

Muzej nauke i tehnike svoju „centralu“ ima u zgradi stare centrale na Dorćolu u Beogradu, ali i u njegovoj nadležnosti su i specijalizovane postavke širom Srbije. Jedna od njih jeste i ona u Vrnjačkoj banji gde se nalazi muzej posvećen, a čemu drugom nego – banjskom lečenju.

Na toplim mineralnim izvorima Vrnjačke banje još su stari Rimljani izgradili lečilište (Aquae Orcinae), koje je korišćeno u periodu od 2. do 4. veka nove ere.

Savremeni razvoj Vrnjačke banje počinje 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu, a već 1887. godine ovde je izgrađen i čuveni Dvorac Belimarkovića, generala Jovana Belimarkovića, ministra u vladi kralja Milana Obrenovića i namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića.

Stalna postavka „Muzej banjskog lečenja“ Muzeja nauke i tehnike nalazi se u Vrnjačkoj Banji i posvećena je najvećem banjskom lečilištu u Srbiji sa tradicijom dugom 150 godina.

Sa preko 180 eksponata, fotografija, dokumenata, razglednica iz fonda, u okviru stalne postavke „Muzej banjskog lečenja“, predstavljeni su principi banjskog lečenja, terapijski tretmani mineralnim vodama, higijensko-dijetetski režim u kojem važnu ulogu imaju izbor hrane, odmor i relaksacija, boravak u prirodi i društveni život. Pažnja je posvećena svim aspektima banjskog lečenja i života, uključujući iskustva pacijenata, lekara i banjskih gostiju.

Koncept očuvanja i unapređenja zdravlja, utemeljen i promovisan u Srbiji početkom 20. veka, dao je snažan podsticaj razvoju banjskog turizma koji i u današnje vreme, pored lečenja i rehabilitacije, posetiocima nudi i raznovrsne kulturne sadržaje. Muzej nauke i tehnike ovom stalnom postavkom daje svoj doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Vrnjačke Banje.

Odeljenje Muzeja nauke i tehnike – Muzej banjskog lečenja nalazi se u ulici Vrnjačka 22, I sprat, u Vrnjačkoj Banji.

izvor: Muzej nauke i tehnike Beograd