Početna Magazin Godine Fejzbuk istraživanje – Da li se profesija prenosi u porodici

Fejzbuk istraživanje – Da li se profesija prenosi u porodici

Fejzbuk istraživanje – Da li se profesija prenosi u porodici

Fejzbuk je objavio informativno istraživanje na osnovu uzorka od pet i po miliona parova ljudi sa engleskog govornog područja koji su u svom Fejzbuk profilu zabeležili svoju profesiju, ali su to učinili i njihovi roditelji. Koliko dece zaista nasledi zanimanje svojih roditelja?

S obzirom da Fejzbuk prikuplja ogromne količine podataka od svih korisnika, on istovremeno poseduje i jednu od najvećih svetskih baza podataka. Ova baza, osim što Fejzbuku donosi enormno veliku zaradu, veoma je releventna i za mnoga druga istraživanja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ismail Onur Filiz i Lada Adamic obradili su i objavili ovo istraživanje u okviru Fejzbukovog projekta istraživanja podataka (Core Data Science).

Algoritam jeste utvrdio određene veze, ali one nisu toliko učestale koliko bi se pretpostavilo.

Pored toga, pošto je istraživanje samo informativno, neki podaci su sporni jer je, na primer, služenje u vojsci računato kao jedna od karijera.

Pregled je obuhvatio još nekoliko odnosa osim onog deca roditelji. Na primer, Fejzbuk ima podatke o 2,4 miliona blizanaca istog pola u SAD koji su popunili i svoje podatke o zanimanju.

Iako postoje brojne mane u uzorku on je ipak dovoljno veliki da se jasno izdvaja nekoliko trendova:

  • najviše 10% dece nasledi karijeru svojih roditelja
  • zanimanja vezana za poljoprivredu i šumarstvo jedva se prenose na decu
  • najsnažnija veza je među roditeljima i decom koja rade u obrazovanju, administraciji, menadžmentu, saobraćaju, proizvodnji
  • različiti poslovi prenose se majku na ćerku u odnosu na onih sa oca na sina
  • blizanci imaju isto zanimanje u oko 25% slučajeva
  • rođaci imaju isto zanimanje u 15% slučajeva, što je duplo veći procenat u odnosu na paralele po polu ili po godinama u istoj grupi.

Zanimljivi su i poneki detalji odnosa karijere roditelja i dece:

  • sinovi advokata imaju 85% više šansi da završe u građevinskoj industriji nego što je prosečan procenat za druge profesije
  • 8,5% ćerki medicinskih sestara postaju takođe medicinske sestre
  • sinovi majki koje rade kao pravnici imaju 6,6 puta veće šanse da i sami postanu pravnici nego da izaberu neku drugu karijeru.

Više možete pogledati na blogu Fejzbukovih istraživanja.