Početna Magazin Godine Istorija Ona danas slavi 100. rođendan

Ona danas slavi 100. rođendan

Ona danas slavi 100. rođendan

Rodila se u izbeglištvu, podalje od doma, pa je odmah postala bilingvalno dete. Međutim, veći deo njenog veka, njena majka, Srpkinja, nosila je drugo ime umesto onog pod kojim ju je rodila. Taman je izašla iz punoletstva kad je prestala biti devojka, no se ugospođila pa ostala i do danas očuvana…

Njen otac je bio poreklom Nemac, katolik. Pamte ga kao imućnog, sposobnog čoveka, dobrovoljca iz oslobodilačkih ratova Kneževine, sponzora topova, dobrotvora koji je teške, ratne, 1912, platio 60.000 vekni hleba za siromašne beogradske porodice, koji je pomagao gluvonemu decu, SANU, beogradski univerzitet, i svu državu…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Da, ona je novčanica od pet (5) dinara. Novčanica koju je izdala „Privilegovana Narodna banka Kraljevine Srbije“, čiji je guverner tada bio Đorđe Vajfert. Zbog rata i okupacije, štampana je u Parizu.

Nedavno smo slučajno naišli na fotografije ove novčanice u bespućima interneta i rešili smo da je napravimo ovu čestitku za 100. rođendan.

Štampana je 20. oktobra 1916. godine, kada su i država, Kraljevina Srbija, i Narodna banka Kraljevine Srbije, bile daleko od prestonice. Za razliku od drugih novčanica u svetu, ova novčanica donosiocu je i dalje donosila pet dinara u srebru, kojim je bio pokriven srpski novac još od prelaska sa zlatnog standarda par decenija ranije.

U trenutku izdavanja, bez obzira na vanredne okolnosti, novčanica je od falsifikovanja i dalje bila zaštićena zakonom iz 19. veka, koji je te godine punio već 23 godine (i bio već stariji nego mnogi današnji zakoni).

Na njenom licu je lik Miloša Obilića, sa šlemom sa zmajem i poruka: „Bog čuva Srbiju“. Na reversu je ispisana na francuskom jeziku koji je u to vreme još uvek bio jezik svetske diplomatije, jezik međunarodnog sporazumevanja u trgovini, finansijama, birokratiji… Ali i jezik države u kojoj je štampana.

I, mada je u ratu rođena, krizu i pad berze u Njujorku 1929. prebrodila, bila je u opticaju sve do 1935. godine – punih 19 godina! Toliko već decenijama novčanice kod nas ne uspevaju da se održe na tržitšu…

Onda je stigao i drugi rat, pa je i njega negde preživela, i tako lagano gurala decenijama, sve do danas, pun vek od rođenja!

5-dinara-2016-banka-srbija-novcanica-srebro-revers

A danas…

  • Danas novac nema podlogu u plemenitom metalu i papir vredi koliko neki ljudi odrede da vredi (ko te ljude, i kako bira, malo njih zna)
  • danas je engleski zamenio francuski
  • danas strani investitori ne učestvuju kao dobrovoljci u našim bitkama, ne daju hleb siromašnima, čak ne moraju ni da investiraju niti da dolaze u Srbiju, nego im mi odavde, preko posrednika, šaljemo novac kući (da se ne muče)
  • jedino je slično to da ponovo, mada ne svojom voljom, imamo Narodnu banku Srbije koja dinar ne ume da očuva ni tokom letnje sezone a ne tokom egzodusa vojske i državnih institucija tamo gde danas letujemo pa iznosimo devize pa ljutimo premijera…

Danas, možemo samo da proslavimo rođendan ovoj staroj novčanici. Ako ništa, bar smo joj ocu odali priznanje na novčanici od 1.000 dinara.

Više o našem novcu možete pročitati u ovom lepo opremljenom članku na Vikipediji.