Dom i stanovanje Magazin Godine

Kada se pokvari lift u domu za stare

Više od 60 stanara jednog doma za stare u Britaniji bilo je prinuđeno da dva meseca koristi stepenice dok nisu stigli delovi za pokvaren lift – iz Španije. Govori li ova vest nešto i nama ovde?

Nakon što je cela dva meseca bio u kvaru, popravljen je lift u domu za stare Faifax Court u Akombu, Jork, Engleska. Preko 60 stanara doma bilo je prinuđeno da se penje i silazi niz i uz 28 stepenika za sve to vreme, piše Jork Pres.

Ova “beznačajna” vest može da nas podseti na ranjivost našeg načina života, koja će se naročito osetiti u decenijama koje dolaze kada će sve više starih živeti na višim spratovima u zgradama.

Penzin preporučuje za čitanje: 

Šta očekivati u našim zgradama ili javnim ustanovama ako jedan nov privatni dom za stare, izgrađen 2000. godine, u Engleskoj, u kom su stanari vlasnici svojih apartmana, ne može da popravi lift 60 dana zbog banalnog razloga – čekanje delova za lift koji su stizali iz Španije.

Podsećamo da mi nastavljamo da gradimo višespratne zgrade bez liftova, što će sutra značiti da svaki peti, deseti ili dvadeseti stanovnik naših gradova neće moći tek tako da izađe do prodavnice, u šetnji, ili da baci đubre. Lift u kvaru može biti nedeljama ili mesecima, a u zgradi bez lifta treba živeti godinama i decenijama.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija