Početna Magazin Godine Britanija: Borba za zdravstvenu negu 450.000 starih

Britanija: Borba za zdravstvenu negu 450.000 starih

Predloženi propisi koji treba da reše implementaciju reformskog seta zakona zdravstvene nege u Velikoj Britaniji prete da ostave bez prava na negu preko 450.000 starih i osoba sa invaliditetom. 

Predloženi propisi koji treba da reše implementaciju reformskog seta zakona zdravstvene nege u Velikoj Britaniji (Care Act) prete da ostave bez prava na negu preko 450.000 starih i osoba sa invaliditetom.

Ova reforma predstavljena je kao najveća od 1948. godine, ali sada je savez od 75 dobrotvornih organizacija koje predstavljaju stare i osobe sa invaliditetom, upozorilo na moguće posledice odluke da godišnja pomoć bude ograničena na 72.000 funti (prosečna plata u Britaniji je oko 26.000 funti), i najavljene izmene u proceni potreba korisnika.

Naime, oni strahuju da propisi otvaraju mogućnost da socijalni radnici procene da oboleli od demencije ili oni sa invaliditetom „nemaju dovoljno ozbiljne probleme koji će ugroziti njihovu dobrobit“, te bi samim tim ostali bez pomoći.

Set propisa zapravo je nastao u pokušaju da dalje „reže“ troškove javnog sektora na nivou lokalnih samouprava i da uvede jedinstvene nacionalne kriterijume za procenu paketa pomoći iz budžeta. U tom smislu organizacije imaju naročitu zamerku na termin „značajan uticaj“ na blagostanje, što ostavlja dosta prostora za slobodne interpretacije, čime poništava osnovnu ideju jednakog tretmana korisnika pomoći širom zemlje.

Kao jedan od primera oni ističu da bi novi sistem lako isključio osobe koje žive samostalno u svojim domovima a koje pate od blažeg oblika demencije. Zaključak koji iznose jeste da su predložena rešenja previše restriktivna što može dovesti do eskalacije problema starih i bržeg gubitka zavisnosti od pomoći drugih, piše Telegraf.