Kada prestaje zabrana kretanja za starije od 65

Iako se zna da će policijski čas biti ukinut, još uvek nije poznato kada prestaje zabrana kretanja za starije od 65, odnosno od 70 godina.

DOPUNA 7. MAJ 2020: Skupština Srbije je ukinula 6. maja vanredno stanje. Istog dana ta odluka je objavljena u Službenom glasniku. Za mere koje ostaju, pročitajte vest: Mere nakon ukidanja vanrednog stanja


Sredinom ove sedmice, Srbija bi trebalo da sa vanrednog stanja pređe na vanredne mere.

Vlada Srbije saglasila se na sednici održanoj 4. maja da predsednik Republike i predsednica Vlade upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja.

O predlogu Vlade Narodna skupština treba da se izjasni na prvoj narednoj sednici, za koju se očekuje da će biti sazvana 6. maja. U tom slučaju, vanredno stanje bi zvanično moglo da prestane da važi od 7. maja.

To, između ostalog, znači ukidanje policijskog časa. Međutim, još uvek nema jasnog odgovora na pitanje kada prestaje zabrana kretanja za starije od 65, odnosno od 70 godina. Podsećamo, u mestima sa manje od 5.000 stanovnika, zabranjeno je kretanje starijima od 70 godina.

Prestanak zabrane kretanja za starije

„Stariji od 65 godina nemaju razloga da se ne kreću, ako se poštuje sve što smo rekli. Svako će lično morati da procenjuje koliki je rizik samog izlaska napolje i kretanja, rizik od neočekivanog kretanja, pa da se na tako nešto pripremi“, kazao je dr Predrag Kon.

Na pitanje da li ukidanje policijskog časa znači da će stariji od 65 godina koji su u radnom odnosu moći da idu na posao, dr Kon je rekao da to zavisi od odluke samih firmi, kao i zakona.

Dr Kon je dodao da određene kategorije građana koje su u posebnom riziku mogu biti definisane u okviru proglašenja epidemije.

„Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja“, rekao je Kon.

Dr Darija Kisić Tepavčević, član državnog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa je rekla da struka preporučuje starijima da se paze. Stariji treba da se manje kreću i da drže distancu. Ni dr Kisić Tepavčević, međutim, nije precizirala da li se i kada zabrana ukida.

„Neki su zaboravili da je paralelno sa uvođenjem vanrednog stanja proglašena epidemija od velikog javnog zdravstvenog značaja. Samo proglašenje epidemije, što se nije desilo mnogo puta u istoriji, znači da postoje mogućnosti da se uvode određene mere za kategorije ljudi koji su pod najvećim rizikom. To znači da bi se praktično mogla zadržati, u zavisnosti od epidemiološke situacije, većina mera. Ali neće biti zabrane, biće samo stručna preporuka, sa tačno obrazloženim razlozima zbog čega je to tako“, rekla je Kisić.

Izvori: Beta, Tanjug
FotografijaTaking the Time, Tambako The Jaguar

Podsećamo na vest:

Napomena: Vest je dopunjena 4. maja, 15 minuta nakon objave.