Početna Magazin Godine Kad fudbaleri pričaju o poslu, karijeri, penziji (intervju)

Kad fudbaleri pričaju o poslu, karijeri, penziji (intervju)

Kad fudbaleri pričaju o poslu, karijeri, penziji (intervju)

U godinama kada su na fudbalskim terenima SFR Jugoslavije igrale legende čija imena i danas svi navijači pamte i znaju, četiri mlada igrača još jedne čuvene generacije Crvene Zvezde iz 1976. godine, Bleki Bogićević, Dule Savić, Miloš Šestić i Zoran Jelikić govore o stvarnom životu fudbalskih zvezda, iza kulisa slave i uspeha…

Igračima je u SFRJ bilo zabranjeno da igraju u inostranim klubovima pre 27 godine života. Pored toga, oni su imali i obavezno služenje vojnog roka, a u Jugoslaviji nisu mogli da zarađuju ni blizu koliko su mogle njihove kolege u inostranstvu.

U ovom dragocenom intervjuu četiri legende Crvene zvezde, jugoslovenskog i srpskog fudbala prvenstveno ističu upravo taj, dugoročni egzistencijalni problem fudbalera. Svi su praktično imali iskustva sa povredama koje su im otkrile „drugu stranu medalje“, kada je postalo neizvesno da li će se vratiti na teren, ili će ostati na ulici, bez škole i drugih radnih iskustava.

Pored toga, oni trpe pritisak, kako ocene igara na terenu, tako i ocenu njihovog privatnog života, jer su i tada afere umele da unište karijeru igrača.

Zanimljivo je čuti fudbalske legende kako pričaju o svom životu na vrhuncu karijere, nekim potpuno drugačijim tonom, o nekim potpuno „trivijalnim“, svakodnevnim stvarima, o „dosadnom“ rasporedu treninga, karantina, jela i utakmica, o toj neprekidnoj rutini u kojoj moraju da nađu vremena i za obaveze, i za novinare, i za sebe i porodicu, i za vanserijske igre u domaćem prvenstvu, kupu, međunarodnim klupskim takmičenjima i u reprezentaciji.

Zapravo, možda najzanimljivije u ovom intervjuu jeste to da danas, 40 godina kasnije, i dalje retko možemo da čujemo kako život fudbalera izgleda iz tog ugla, van svetala reflektora i potpisivanja ipak retkih milionskih ugovora.