Početna Draganova nagrada Jelena (Beograd): Lepote Rusije

Jelena (Beograd): Lepote Rusije

Jelena (Beograd): Lepote Rusije

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“ u kategoriji „Najbolja priča o putovanju u inostranstvo“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaArhangelski hram, Kremlj

Vraćajući se u neka davnija vremena i prisećajući se svih onih lepih trenutaka provedenih u predivnim predelima na putovanjima, u Grčkoj, Rusiji, Italiji, Engleskoj, Mađarskoj, teško je odlučiti se za samo jedno. Ali eto, kao najistaknutije ipak će biti ono po Rusiji.

Krenuli smo iz Beograda sa turističkom trupom iz Vukovara. Putovali smo vozom preko Budimpešte koja me je neočekovano isto tako očarala izgledom, pogotovo arhitekturom mostova. Sa panorame smo mogli videti ceo grad.

Dalje smo nastavili put preko granice gde smo i preseli u novi voz na širi kolosek. Bilo je to dugo putovanje, par dana nam je trebalo da stignemo do Moskve. Ne znam zbog čega sam više ostala bez teksta.

Prvo smo posetili njihov najčuveniji muzej Ermitaž. Muzej je ogroman i velelepan spolja, a iznutra nepregledan i prepun fantastičnih slika najboljih svetskih slikara. Posetili smo i Istorijski muzej u kojem je dočarana Borodinska bitka preko pokretnih slika. Posmatrali smo ih i doživeli toliko realno, kao da smo usred tog perioda rata, gledali kako se konjanici bore i kuće gore. Malo je napisano o ovom oduševljenju koje se ne može iskazati rečima.

Od Moskve smo se uveče uputili u Sankt-Peterburg. Iako je čak oko 400km udaljen od Moskve, vredelo je posetiti ga. Skoro sve zgrade koje smo posetili bile su obložene zlatnom podlogom. Nemci su ih uništavali za vreme rata. ali su kasnije tokom vremena bile renovirane. Tamo smo posetili i park sa čak 40 fontana koje sve zajedno ostavljaju čaroban utisak. Imala sam prilike da lepote Rusije doživim i sa reke.

Pri povratku kući smo uživali i u zadovoljstvu njihove tradicionalne kuhinje. Do tog trenutka sam simpatisala zapadne zemlje o kojima se puno pričalo, ali posle ovog putovanja srce mi je ostalo u Rusiji.

Jelena Rula, Beograd