Početna Magazin Godine Društvo Javno preduzeće preti izvršenjem zbog duga od 67 para

Javno preduzeće preti izvršenjem zbog duga od 67 para

Javno preduzeće preti izvršenjem zbog duga od 67 para

Penzionisani 75-godišnji pukovnik u penziji dobio je od „EPS snabdevanja“ opomenu da će, ukoliko ne plati dug od 0,67 dinara, na njegova vrata pokucati izvršitelji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sreten Simović, pukovnik u penziji, dobio je opomenu od preduzeća „EPS snabdevanje“. U dokumentu pod nazivom „Opomena pred predaju predloga za izvršenje“, piše Blic, navodi se da je njegov dug sa kamatom za april ove godine 0,67 dinara i da odmah po prijemu opomene, a najkasnije do 18. juna, izmiri obaveze.

U suprotnom, protiv Simovića biće podnet predlog za izvršenje, što bi moglo da povuče i dodatne troškove.

Sedamdesetpetogodišnji Simović šokiran je činjenicom da mu jedno državno preduzeće, kao redovnom platiši, preti privatnim izvršiteljima i to zbog duga manjeg od jednog dinara.

„Nisam mogao da verujem. To da mi šalju opomenu zbog duga za koji zbog minornosti ni kovanice ne postoje, pa još i da mi prete izvršiteljima, u najmanju ruku je apsurdno. A dug od 67 para verovatno je nastao jer zaokružujem iznos i struju ne plaćam u paru, već u dinar“, kaže Simović za Blic.

Da bi platio ovaj dug, Sreten Simonović će morati da izdvoji 45 dinara koliko iznosi provizija poste. Međutim, u slučaju da ne plati, troškovi će mu biti čak 6.268 puta veći.

Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja objasnila je da su izvršitelji dužni da rade svaki predmet bez obzira na visinu duga.

„Zakon ne propisuje granicu i o tome bi trebalo da odlučuje EPS. Ukoliko nam EPS pošalje nalog da naplatimo dug, mi dužniku šaljemo zaključak sa dugom, kamatom i troškovima od 4.200 dinara.“

U EPS-u kažu da je Simović odjavio potrošnju u avgustu 2014, ali da je ostao dug od 0,67 dinara.

„Mere prinudne naplate i angažovanje izvršitelja nisu planirani prema ovom kupcu i kupcima s izuzetno malim dugom. Ovakvi slučajevi su izuzetno retki„, kažu u EPS.

Sigurno da nije prijatno primiti „Opomenu pred predaju predloga za izvršenje“, mogla bi da se razume i greška u radu jednog javnog preduzeća, naročito ako je usamljen slučaj, ali sve više brine moć koja je data privatnim izvršiteljima.

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) podnelo je, krajem maja 2015. godine, Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o obezbeđenju i izvršenju.

Penzioneri su, inače, deo stanovništva koji ovaj Zakon najviše ugrožava jer Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) dostavlja, bez sudske odluke i bez znanja građana, sve podatke o penzionerima i, takođe mimo sudske odluke, obustavlja određene iznose penzija, do čak dve trećine, a na osnovu rešenja izvršitelja.

Ocena Ustavnog suda se čeka.