Početna Magazin Godine Ekonomija Javna služba: A od naroda – penzija! (10)

Javna služba: A od naroda – penzija! (10)

Poslanici imaju tu zgodnu mogućnost na svom poslu da sami glasaju o svojim primanjima, radnom vremenu, itd, ali i o našem…

Ponekad se dogodi da mediji govore o tome kako sedenje u klupama Narodne skupštine Republike Srbije utiče na penziju, a zatim opet ostane potisnuta pred ostalim „tekućim“ „ekskluzivnim“ najavama i objavama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Poslanički staž, odnosno njegovi „vlasnici“, teže da on ima status neke vrste beneficiranog radnog staža, pa se, na primer, na početku 2010. godine pregovaralo o tome da bi novi Zakon o Skupštini omogućio odlazak u penziju sa 55 godina života, 15 godina staža i tri mandata u Skupštini Srbije. Uz minimalnu „poslaničku“ penziju od 84.000 dinara i, naravno, predviđenu mogućnost primanja otpremnine.

Sve to nije važno, jer poslanici imaju tu zgodnu mogućnost na svom poslu da sami glasaju o svojim primanjima, radnom vremenu, itd. (naravno i o našim primanjima i radnom vremenu). Ali, jeste značajno to što poslanici nemaju problem neuplaćivanja doprinosa i neupisivanja radnog staža, što je, njihovom zaslugom, u Srbiji, još uvek, ne preterano česta pojava.

Tako da, kako god računali sopstveni poslanički staž, i koliko god procenili da bi im bilo „dovoljno“ za mirne stare dane, poslanici imaju ono što velikom broju stanovnika države kojom upravljaju nisu omogućili – visoki prosek plate i uplaćenih doprinosa koji može pomoći prilikom obračuna visine penzije. Ovu „pomoć“ imaće i mnogi drugi „partijski vojnici“ koji su godine staža i proseke za penziju „nabijali“ „u službi naroda“.