Početna Magazin Godine Svet Grb grada Briža

Grb grada Briža

Grb grada Briža

Grb grada Briža, plavi lav na polju sa crveno-belim prugama, najverovatnije potiče još od flamanskih grofova sa tom razlikom što je taj lav bio crn. Njega drže lav i medved.


Smatra se da lav ima veze sa pobedom flamanskog grofa Filipa Alzaškog u krstaškom ratu 1177. godine nad jermenskim kraljem koji je na svom stegu nosio crnog lava. Sve do 19. veka, kraj grba su bila dva lava, ali je onda jedan od njih zamenjen medvedom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Taj medved pripada legendi o počecima grada Briža. U IX veku, Balduin I, često nazivan Gvozdena ruka, iz manastira otima Juditu, ćerku franačkog kralja Karla Ćelavog, sina cara Karla Velikog. Iako su se venčali, Karlo Ćelavi nije hteo da prihvati nametnutog zeta i proterao je bračni par na sever svoje zemlje.

Balduin je na mestu današnjeg Briža zatekao samo ogromnog medveda koji je odatle tiranisao okolinu. Uspeo je da ga probode kopljem, ali se neustrašivi medved izvukao iz sopstvene kože i postavio se na prvi grb grada koji će tu nastati. Deset vekova kasnije, prvi stanovnik Briža priznat je kao deo gradskog grba.

Tokom XVII veka, Brižani su, pomalo pretenciozno, svom grbu dodali četiri slova S.P.Q.B. Senatus PopulusQue Brugensis (brižanski senat i narod) po ugledu na rimsko Senatus Populusque Romanus.