Magazin Godine Svet Tehnologija i obrazovanje

Rusija: Hologrami čuvaju parking mesta za osobe sa invaliditetom (video)

Parking mesta za osobe sa invaliditetom jasno se označavaju bojama i znacima, ali i pored toga mnogi vozači uspevaju da ih ignorišu – i znake, i boje, i osobe. U Rusiji zato uvode novi pristup – holograme!

U nekoliko poslovnih i tržnih centara u Moskvi već je primenjena nova tehnologija upozoravanja vozača da pokušavaju da zauzmu parking mesto, piše IFL Science.

Kvalitet hologramske slike obezbeđuje se pomoću mlaza vlažnog vazduha koji se aktivira kada naiđe vozilo koje nema nalepnicu koja služi kao dozvola da parkira na mestu za invalide.

Tada se pred neželjenim gostom pojavi hologramska slika osobe u invalidskim kolicima koja vozače pokretima i glasom podseća šta čine:

“- Stani! Šta radiš? Ja nisam samo znak na zemlji! Zašto se praviš da ne postojim?”

Pogledajte i video kako to izgleda u realnosti:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija