Početna Magazin Godine Intervju Dr Božina Radević: Ljubav nas čuva od bolesti

Intervju Dr Božina Radević: Ljubav nas čuva od bolesti

Profesor dr Božina Radević, kardiovaskularni hirurg, prvi je, 1995. godine, sa kolegama na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje obavio transplantaciju jetre u Srbiji. Iako u penziji, i danas operiše kad ga u pomoć pozovu kolege:

– Iz druženja sa mladim kolegama crpim mladalačke želje i lepotu, pa tako produžavam svoj život – priča u intervjuu za Politiku, i dodaje da telesno i duhovno zdravlje nacije nije na zadovoljavajućem nivou, da uslovi života ne daju šansu zdravlju i zdravim sportskim navikama – Moja stalna potreba je pešačenje brzim hodom i po deset, petnaest pa i više, kilometara dnevno.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

On kaže da se u Srbiji dugo čeka na presađivanje samo zato što zakon o donorima nije rešen na najbolji način i naglašava da taj problem to ne bi trebalo rešavati samo zakonom, već da je važna i edukacija jer svako od nas mora da zna da može da bude mogući primalac, pa zašto ne bi bio i davalac?

Na pitanje, kako se sačuvati od bolesti, Radević odgovara da se analizom krvi mnogo toga može saznati, pa čak i da se njome prave i pouzdani psihološki profili osobe, pa, na primer, Japanci to koriste pri biranju partnera. Ipak, on napominje da je potpuna analiza krvi još uvek velika naučna tajna.

Svoje zdravlje čuva fizičkim aktivnostima, pozitivnim mislima, radovanjem i ljubavlju koja „nas čuva od bolesti u svakom smislu, i, što je veoma važno, deluje stimulativno. Ceo intervju pročitajte u Politici.