Početna Magazin Godine Imate dovoljno staža, ali poslodavac nije uplaćivao doprinose za penziju?

Imate dovoljno staža, ali poslodavac nije uplaćivao doprinose za penziju?

Imate dovoljno staža, ali poslodavac nije uplaćivao doprinose za penziju?

Mnogi radnici tek kada ispune uslov za odlazak u penziju i zvanično podnesu zahtev Fondu PIO, shvate da zapravo imaju „rupu“ u stažu iako su pošteno odradili svoj vek.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Radnicima često nedostaje nekoliko godina, a firma u kojoj su radili ili je otišla u stečaj ili je likvidirana, piše Ljubinka Malešević za Dnevnik. U tom slučaju, oni i pored toga što imaju u radnoj knjižici upisan pun radni vek, ne mogu da dobiju rešenje za penzionisanje.

Jer, zaposleni moraju shvatiti da radni staž nije isto što i penzijski pa se može dogoditi da im poslodavac nije redovno uplaćivao penzijski doprinos, čime ih je praktično ostavio bez mogućnosti da, kada im se popuni radna knjižica do potrebnih godina staža za penziju, ne mogu da u nju odu.

Radnici s „rupama“ u stažu ipak imaju mogućnosti da dođu do penzije. Naime, kako objašnjavaju u Fondu PIO za novosadski list Dnevnik, oni mogu sami sebi da plate nedostajuće doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za period kada su bili u radnom odnosu, a koje im gazda nije uplatio.

Taj svojevrsni dokup staža, koji u načelu nije dozvoljen, moguć je samo ukoliko su ti meseci ili godine koje gazda nije platio, uslov za odlazak radnika u penziju, odnosno samo ukoliko mu taj period nedostaje da bi ostvario pravo na penzionisanje.

Dakako, zaposleni to može učiniti samo pod uslovom da ima novca za uplati „rupu“ u stažu, pri čemu mu se za nedostajući period može računati i najniža penzijska osnovica. Kako ona trenutno (avgust 2016. godine) iznosi 5.800 dinara mesečno, to znači da nju treba da pomnoži s brojem meseci koji mu nedostaju i izračuna koliko zapravo treba da uplati.

Ako je reč o devedesetim godinama i „rupama“ u stažu koje su tada napravljene, zaposleni tek kada pokrene postupak za ostvarivanje prava na penziju dobija dodatne informacije od nadležnog referenta koji vodi postupak.