Kako do penzije? Magazin Godine Moja Penzija Pitanja i odgovori Srbija

Imate dovoljno staža, ali poslodavac nije uplaćivao doprinose za penziju?

Da je život sedmica, penzija bi bio vikend...

Mnogi radnici tek kada ispune uslov za odlazak u penziju i zvanično podnesu zahtev Fondu PIO, shvate da zapravo imaju “rupu” u stažu iako su pošteno odradili svoj vek.

Radnicima često nedostaje nekoliko godina, a firma u kojoj su radili ili je otišla u stečaj ili je likvidirana, piše Ljubinka Malešević za Dnevnik. U tom slučaju, oni i pored toga što imaju u radnoj knjižici upisan pun radni vek, ne mogu da dobiju rešenje za penzionisanje.

Jer, zaposleni moraju shvatiti da radni staž nije isto što i penzijski pa se može dogoditi da im poslodavac nije redovno uplaćivao penzijski doprinos, čime ih je praktično ostavio bez mogućnosti da, kada im se popuni radna knjižica do potrebnih godina staža za penziju, ne mogu da u nju odu.

Radnici s “rupama” u stažu ipak imaju mogućnosti da dođu do penzije. Naime, kako objašnjavaju u Fondu PIO za novosadski list Dnevnik, oni mogu sami sebi da plate nedostajuće doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za period kada su bili u radnom odnosu, a koje im gazda nije uplatio.

Taj svojevrsni dokup staža, koji u načelu nije dozvoljen, moguć je samo ukoliko su ti meseci ili godine koje gazda nije platio, uslov za odlazak radnika u penziju, odnosno samo ukoliko mu taj period nedostaje da bi ostvario pravo na penzionisanje.

Dakako, zaposleni to može učiniti samo pod uslovom da ima novca za uplati “rupu” u stažu, pri čemu mu se za nedostajući period može računati i najniža penzijska osnovica. Kako ona trenutno (avgust 2016. godine) iznosi 5.800 dinara mesečno, to znači da nju treba da pomnoži s brojem meseci koji mu nedostaju i izračuna koliko zapravo treba da uplati.

Ako je reč o devedesetim godinama i “rupama” u stažu koje su tada napravljene, zaposleni tek kada pokrene postupak za ostvarivanje prava na penziju dobija dodatne informacije od nadležnog referenta koji vodi postupak.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Postovani,sve se vrtimo u krug,nazovi,novokomponovani poslodavci,neuplacuju Pio doprinose i mnogo radnika nemogu da ostvare pravo na penziju,iako su posteno odradili godine.Ko je kriv,pa zna se radnik, ispasta,ne njegovom krivicom.Sta rade ljudi u PIO i Poreskoj upravi inspekcijama rada ,oni su saucesnici u organizovanoj grupi,koja tolerise neuplacivanje cak ni na manje od minimalnu cenu rada,Molim i apelujem na advokatska udruzenja da podignu glas i zastite radnike u ovoj zemlji,ali da nepokleknu i kada su poveli kampanju protim nezakonito prisvajanje drustvenih firmi koje su pravili radnici a drzava prisvojila nezakonito i but zasto rsprodala i upropastila,i svi preko noci zaboravili.Narode probudi se,opasulji se i trazi svoja prava krvavim znojem zaradjeno.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija