Magazin Godine Nega lica i tela Zdravlje

Mezoterapija – raznovrsni, pa čak i veoma ozbiljni rizici po zdravlje

Mezoterapija izlaže ljude rizicima o kojima se malo zna, dok je, istovremeno, njen terapijski efekat, ako se izuzme placebo efekat, slabo dokazan.

Fotografija iz teksta: Karakteristike zrele kože

Mezoterapija je tehnika koja se sastoji od višestrukog ubrizgavanja u dermis ili ispod njega malih količina jedne ili više supstanci, bilo ručno pomoću šprica, bilo pomoću mlaznog ubrizgivača.

Mezoterapija je osmišljena u Francuskoj, a 80-ih godina XX veka ona je razvijana kako bi se ublažili različiti simptomi i sindromi kod reumatskih oboljenja, u opštoj medicini, kod venske insuficijencije itd. Od početka ovog veka, mezoterapija je počela da se koristi prvenstveno kao kozmetička intervencija.

Malobrojna su istraživanja o njenim neželjenim dejstvima. Kako navodi stručni časopis Prescrire, najvažnija meta-analiza jeste izveštaj koji je objavio francuski Haute autorité de santé – HAS (Visoki organ za zdravstvo) 2014. godine. To je izveštaj o proceni rizika povezanih sa primenom mezoterapije, napravljen na osnovu nekoliko istraživanja, izveštaja o proceni itd.

HAS je identifikovao više od trideset supstanci koje se ubrizgavaju kod primene mezoterapije. Neki neželjeni efekti su u vezi sa farmakološkim svojstvima ubrizganih supstanci.

Glavne komplikacije koje su zabeležene predstavljaju lokalne reakcije: bol, crvenilo, modrice na mestu uboda, svrab kože, nekroze itd. U jednom slučaju je došlo do stvaranja rana na stomaku koje su morale da se tretiraju hirurški.

Zabeleženo je na stotine slučajeva atipičnih mikrobakterijskih infekcija, kako u Francuskoj tako i širom sveta, što je uslovilo neophodnost hirurških intervencija ili lečenja antibioticima ili dovodilo do stvaranja ožiljaka.

Javljaju se opšta neželjena dejstva kao što su arterijska hipotenzija, nelagodnosti vezane za vagus nerv, lupanje srca, povišena temperatura, malaksalost, angioedem, anafilaktički šok (uključujući i jedan smrtni slučaj).

Mezoterapija, zaključuje se u članku iz oktobarskog broja časopisa Prescrire, više u odnosu na druge tretmane izlaže ljude ovim rizicima zbog broja supstanci koje se koriste i zbog višestrukog ubrizgavanja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija