Početna Magazin Godine Hrvatska uvodi nove namete i penzionerima koji rade honorarno

Hrvatska uvodi nove namete i penzionerima koji rade honorarno

Hrvatska uvodi nove namete i penzionerima koji rade honorarno

Honorarni radnici u Hrvatskoj, umetnici, autori i penzioneri, od nove 2017. godine plaćaće doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje, iako su do sada bili oslobođeni plaćanja tih nameta, piše tportal.

Plaćanje doprinosa zahvatiće oko 100.000 građana tj. sve one koji stalno ili povremeno rade na ugovore o delu ili primaju neku drugu vrstu honorara poput novinarskih, konsultantskih ili onih koje primaju trgovački putnici.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protiv ovog dela sveobuhvatne poreske reforme najviše se buni 13.000 honoraraca iz oblasti kulture i 55.800 raznih autora – novinara, konsultanata i marketara.

Oni će od 2017. godine na svoje honorare plaćati deset posto davanja za penzijsko i 7,5 posto za zdravstveno osiguranje. Do sada, na većinu honorara se plaćala stopa od 25 posto poreza, a u većini delatnosti primaoci honorara bili su oslobođeni socijalnih davanja.

Marija Zuber, koja je bila i članica radne grupe koja je izradila ovo zakonsko rešenje, pojasnila je za tportal kako je ideja bila izjednačiti fiskalno opterećenje raznih oblika zarada:

– Izjednačavanje nismo postigli, no barem imamo približavanje po osnovi radnog angažmana. Osobe koje zarađuju jednako svotu novca su nejednako opterećene. Zahtev radne grupe je da se te nejednakosti, ako se već ne mogu ukinuti – barem umanje. Uvođenjem doprinosa po sniženim stopama, te se nejednakosti ublažuju. To je bio prijedlog – rekla je Zuber.

Dodala je kako se predlagalo apsolutno izjednačavanje – tako da obveza plaćanja javnih davanja zavisi od ekonomske snage, a ne o pravnom obliku u kojem je novac zarađen, jer sa stajališta poreza – zarada je zarada.

Na pitanje hoće li ovaj prijedlog proći u Saboru, Zuber odgovara:

– Moguće je da prevladaju neki drugi kriterijumi, recimo politički ili socijalni. Možda se oceni da se radi o društveno ranjivim grupama. Nema opravdanja za različito poresko opterećenje osoba na istim nivoima dohotka – rekla je Zuber.

Doprinosi za penzionere

Doprinosi na honorare mogli bi stvoriti dosta komplikacija kod Poreske, ali i kod hrvatskog PIO kada su u pitanju penzioneri. Na primer, ako penzioner uz penziju odradi i neki honoraran posao moraće sebi uplatiti penzijsko, dakle ići će mu nešto staža, zbog čega će moći tražiti i novi obračun penzije.

Na ovo upozorava Silvano Hrelja, šef Hrvatske strane umirovljenika, prema kojem plaćanje doprinosa na honorare nema puno smisla pa i ne vidi zašto je sadašnji sistem uopšte trebalo menjati:

– Država mora računati i na nove obaveze za penzije. Svaki uplaćeni doprinos je izvor prava za novi izračun penzije. Na to moraju biti spremni jer to ide automatizmom, a ne posebnim zakonom. Oni koji su do sada zarađivali u penziji plaćali su državi porez, ali nisu plaćali doprinose. Ako državi ovo odgovora, to će poskupeti ovaj oblik rada tj. imaće veće rashode za penzije – rekao je Hrelja tportalu.

‘Sve je do sada bilo u ravnoteži. Ako će se nešto drugo rješavati, tipa isplate honorara u Nadzornim odborima, tu nemam ništa protiv. No s ovim potezom država ništa neće dobiti, već će si samo zakomplicirati život’, zaključio je Hrelja.

O zaposlenju penzionera u Srbiji čitajte na linku ovde