Početna Magazin Godine Azil za životinje udomljava najmlađe mace u domu za stare (FOTO galerija)

Azil za životinje udomljava najmlađe mace u domu za stare (FOTO galerija)

Azil za životinje udomljava najmlađe mace u domu za stare (FOTO galerija)

Ukoliko se prerano odvoje od majke mačići teško preživljavaju, i zato su dom za stare i centar za brigu o životinjama iz Arizone smislili lep način da udome male mace u najranjivijem periodu života – dodeljujući im staratelje u domu za stare.

Ovaj program počeo je u oktobru 2016. godine kada su prve dve mace stigle u dom za život starih uz asistenciju. Tu su mace dobile neprestanu negu, ishranu, pažnju i socijalizaciju od strane korisnika doma.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Od ovakve saradnje korist imaju svi. Korist koju dobijaju mace očigledna je, jer u suprotnom je veoma teško naći nekoga ko može da im se posveti u toj meri.

mace-dom-za-stare-hranjenje-macke
Slika: mačići teško preživljavaju bez intezivne nege i hranjenja – a to mogu da dobiju u domovima za stare (izvor: Pima Animal Care)

Sa druge strane, korisnici doma dobijaju stvorenje o kome se staraju što ima brojnih prednosti, od osećaja korisnosti i osećaja da mogu pomoći drugome, do osećaja privrženosti i brige o nekome. Sve to zajedno unapređuje zadovoljstvo starih i održava ih u dobroj kondiciji.

Većina korisnika doma već je gajilo svoju decu i unuke, pa im i staranje o macama dođe sasvim prirodno, čak i ako nikada nisu imali kućne ljubimce, ili bar ne tako malene.

– Jednostavno zadovoljstvo brige o drugom živom biću nešto je što ni demencija i Alhcajmer ne mogu da oduzmu od neke osobe. Želja da pružamo i primamo ljubav ostaje. Mačići nam daju mogućnost da pružamo tu priliku svim našim korisnicima – kažu u domu za stare.

mace-dom-za-stare-hranjenje-macke5
Slika: mačići teško preživljavaju bez intezivne nege i hranjenja – a to mogu da dobiju u domovima za stare (izvor: Pima Animal Care)

Prve mace koje su stigle u dom danas su već ojačale i dobro su uklopljene u društvo u domu, te se eksperiment pokazao uspešnim i saradnja će biti nastavljena, piše jedan sajt posvećen ljubiteljima mačaka.

Fotografije u tekstu su sa FB stranice centra Pima Animal Care koji sarađuje sa domom za stare Catalina Spring Memory Care.

Za više primera terapije uz pomoć životinja čitajte na Penzinu klikom na istoimeni tag ispod teksta.