Zaposleni penzioneri i novi doprinosi PIO za novu penziju

Starosni penzioneri imaju prava da zasnuju radni odnos, dok za porodične i invalidske postoje ograničenja piše S. Despotović u tekstu Ko sme, a ko ne sme da radi posle odlaska u penziju za Politiku.

Kako prosečna penzija, kao uostalom i prosečna plata, sve manje vredi, mnogo starijih čitalaca obratilo se našoj redakciji sa identičnim pitanjem – da li mi je dozvoljeno da radim posle odlaska u penziju i da li će mi to ugroziti primanje penzije?

Odgovor na ovo pitanje „Potrošač” je potražio u PIO fondu. Odgovor je jednostavan. Starosni penzioneri mogu da rade posle odlaska u penziju bez ikakvih posledica.

Pravo da ponovo uđu u osiguranje, odnosno da rade po ugovoru o radu ili ugovoru o delu, autorskom ugovoru, na određeno vreme, privremene i povremene poslove ili na bilo koji drugi način, imaju starosni penzioneri bez ikakvog ograničenja. Sve vreme dok rade oni ostvaruju zaradu i primaju penziju.

Poslodavac je dužan da angažovanom starosnom penzioneru isplaćuje zaradu i uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Doprinose za zdravstveno osiguranje poslodavci ne moraju da uplaćuju, jer su starosni penzioneri zdravstveno osigurani preko Fonda PIO – objasnila je Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema njenim rečima, svaki starosni penzioner koji ostvari još najmanje jednu godinu penzijskog staža po osnovu naknadnog zapošljavanja (to ne mora biti u kontinuitetu, već zbirno), ima pravo da traži preračun penzije, tako što će mu i taj staž ući u penzijski staž, a time i u osnov za obračun penzije.

Dakle, starosni penzioneri nemaju nikakva ograničenja za ponovni ulazak u obavezno osiguranje.

Što se tiče drugih invalidskih penzionera, situacija je nešto drugačije, objašnjavaju u PIO fondu.

Invalidski penzioneri mogu da rade samo po ugovoru o delu i ne mogu biti angažovani po ugovoru o radu. Ukoliko uđu u osiguranje, fond im obustavlja isplatu penzija, poziva ih na kontrolni pregled, a lekar veštak može na tom pregledu potvrditi ili promeniti nalaz, ocenu i mišljenje o radnoj sposobnosti, što zavisi od zdravstvenog stanja i sposobnosti penzionera – navodi Timotijevićeva, dodajući da vojni penzioner koji je ostvario pravo na invalidsku penziju, po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ima mogućnost da se zaposli ili obavlja samostalnu delatnost, a da mu zbog toga ne bude obustavljena isplata invalidske penzije, niti će biti pozvan na kontrolni pregled.

Što se porodičnih penzionera tiče, bez obzira na visinu penzije koju primaju, imaju pravo da rade samo po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru i ostvaruju ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu nižem od 50 odsto najniže osnovice u osiguranju zaposlenih u Srbiji, važeće u momentu uplate doprinosa.

To praktično znači da porodični penzioner može da radi, ali samo ako mu prihod od tog angažovanja nije viši od polovine najniže osnovice osiguranja.

Ukoliko je prihod koji ostvaruje porodični penzioner za dodatni rad viši od ovog iznosa, fond će privremeno obustaviti isplatu penzije, a ponovno uspostavljanje isplate biće tek po prestanku osiguranja. Izuzetak od ovoga su deca porodični penzioneri koja rade preko omladinskih zadruga i kojima se, zbog tog angažovanja, ne obustavlja isplata penzija, jer se ne prijavljuju Fondu PIO kao osiguranici – zaključuju u PIO fondu.

14 komentara

 • Hvala na brzom odgovoru. Htela bi jos da pitam: Ja sam preduzetnik,osnivac STR. Iduce godine bi mogla ici u prevremenu penziju. Interesuje me dali bi mogla da zadrzim radnju kao penzioner. Sta bi u tom slucaju morala da placam i dali bi mi to uticalo na penziju.?

  Odgovori
  • Da, plaćaju se doprinosi za PIO i dalje, onda se radi revizija posle nekog vremena pa se penzija ponovo obračunava. Tako da vodite računa jer može da se desi da uplatama minimalaca i oborite svoj prosek. Ali sve detalje morate pitati u PIO, ovo je samo da Vam skrenemo pažnju. Nadamo se da smo bar malo pomogli da znate šta Vam je činiti :)

   Odgovori
 • Da li se može podneti zahtev za reviziju pre isteka radnog angažovnja, posle napunjene godine? Da li se nadoknada vrši retroaktivno za sve mesece angažovanja, ili tek od podnošenja zahteva? Ovo pitam, jer su me u PIO, pravna služba, posle godine dana angažovanja vratili i rekli da dođem kad završim sa angažovanjem rada, i da će mi sve biti isplaćeno, a onda sam dobila isplate samo od sledećeg narednog meseca po podnošenju zahteva.

  Odgovori
  • Poštovana Olja,
   Pitali ste one koji odlučuju: RF PIO. Ništa Vam ne znači naše mišljenje. Ako, pak, želite da vidite može li se nešto naknadno uraditi, mi možemo da Vam predložimo da se javite nekoj od agencija koje se bave pitanjima iz PIO prava. Mi imamo saradnju, i to odličnu, sa agencijom Direkta iz Beograda. Njihove kontakt-podatke možete naći na: http://www.direkta.rs

   Odgovori
 • Napunio sam 40 god. staža 9 avgusta i 61 god. starosti 8 avgusta 2016. Bio sam na zavodu 31 mesec i 9 dana i uplacivao penziono, primao posebne nadoknade. Stičem starosnu penziju, po odluci Vlade R.S, bio sam na zavodu do pet god. a i otišao po starom zakonu, ne odbija se što nemam godine,mogu da se zaposlim ponovo.Traźim od VAS odgovor. Pozdrav…VAMA !

  Odgovori
   • Bio sam pre 7 dana u PIO pravna službai to su mi rekli, to sam Vam i na pisao.Uredba Vlade od par meseci za moj slučaj i ostalih mojih kolega, što smo bili na birou, ne odbija se 0,34% .Koleginice još su na birou do starosne, mi muškarci kada smo ispunili jedan od uslova idemo u starosnu penziju bez odbijamja 0.34% što nemamo starost 65god. Pozzzz Vama…

    Odgovori
     • Baš tako su mi rekli, ako nebude tako imam i drugu radikalnu meru, dobio sam ih dva puta od Apelacionog suda, da me vrate na posao. Videću šta će od toga biti, sada kupuju vreme, ja ne odustajem od Strazbura i U.N .Radiću do 65 godina.

 • Molim vas ja sam invalidski penzioner i stari poslovni partneri bi na neki način da angažuju moje intelektualne sposobnosti ,a kako sam shvatio mogu to samo po ugovoru o delu. Pitanje je da li postoji neki limit u odnosu na iznos penzije i da li imamo neke obaveze.

  Odgovori
  • Potštovani, najbolje da pitate direktno u PIO fondu jer se zaista često dešava da se neki detalj propusti pa onda posle bude problema. A samo PIO „zna sve detalje“. Limita ne bi trebalo da bude. Samo ugovor o delu podrazumeva moguće i nešto veće doprinose na platu (oko 55% umesto 42%), pa nek proveri i budući poslodavac.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *