Moja Penzija Penzije Srbija

Zaposleni penzioneri i novi doprinosi PIO za novu penziju

Starosni penzioneri imaju prava da zasnuju radni odnos, dok za porodične i invalidske postoje ograničenja piše S. Despotović u tekstu Ko sme, a ko ne sme da radi posle odlaska u penziju za Politiku.

Kako prosečna penzija, kao uostalom i prosečna plata, sve manje vredi, mnogo starijih čitalaca obratilo se našoj redakciji sa identičnim pitanjem – da li mi je dozvoljeno da radim posle odlaska u penziju i da li će mi to ugroziti primanje penzije?

Odgovor na ovo pitanje „Potrošač” je potražio u PIO fondu. Odgovor je jednostavan. Starosni penzioneri mogu da rade posle odlaska u penziju bez ikakvih posledica.

Pravo da ponovo uđu u osiguranje, odnosno da rade po ugovoru o radu ili ugovoru o delu, autorskom ugovoru, na određeno vreme, privremene i povremene poslove ili na bilo koji drugi način, imaju starosni penzioneri bez ikakvog ograničenja. Sve vreme dok rade oni ostvaruju zaradu i primaju penziju.

Poslodavac je dužan da angažovanom starosnom penzioneru isplaćuje zaradu i uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Doprinose za zdravstveno osiguranje poslodavci ne moraju da uplaćuju, jer su starosni penzioneri zdravstveno osigurani preko Fonda PIO – objasnila je Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema njenim rečima, svaki starosni penzioner koji ostvari još najmanje jednu godinu penzijskog staža po osnovu naknadnog zapošljavanja (to ne mora biti u kontinuitetu, već zbirno), ima pravo da traži preračun penzije, tako što će mu i taj staž ući u penzijski staž, a time i u osnov za obračun penzije.

Dakle, starosni penzioneri nemaju nikakva ograničenja za ponovni ulazak u obavezno osiguranje.

Što se tiče drugih invalidskih penzionera, situacija je nešto drugačije, objašnjavaju u PIO fondu.

Invalidski penzioneri mogu da rade samo po ugovoru o delu i ne mogu biti angažovani po ugovoru o radu. Ukoliko uđu u osiguranje, fond im obustavlja isplatu penzija, poziva ih na kontrolni pregled, a lekar veštak može na tom pregledu potvrditi ili promeniti nalaz, ocenu i mišljenje o radnoj sposobnosti, što zavisi od zdravstvenog stanja i sposobnosti penzionera – navodi Timotijevićeva, dodajući da vojni penzioner koji je ostvario pravo na invalidsku penziju, po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ima mogućnost da se zaposli ili obavlja samostalnu delatnost, a da mu zbog toga ne bude obustavljena isplata invalidske penzije, niti će biti pozvan na kontrolni pregled.

Što se porodičnih penzionera tiče, bez obzira na visinu penzije koju primaju, imaju pravo da rade samo po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru i ostvaruju ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu nižem od 50 odsto najniže osnovice u osiguranju zaposlenih u Srbiji, važeće u momentu uplate doprinosa.

To praktično znači da porodični penzioner može da radi, ali samo ako mu prihod od tog angažovanja nije viši od polovine najniže osnovice osiguranja.

Ukoliko je prihod koji ostvaruje porodični penzioner za dodatni rad viši od ovog iznosa, fond će privremeno obustaviti isplatu penzije, a ponovno uspostavljanje isplate biće tek po prestanku osiguranja. Izuzetak od ovoga su deca porodični penzioneri koja rade preko omladinskih zadruga i kojima se, zbog tog angažovanja, ne obustavlja isplata penzija, jer se ne prijavljuju Fondu PIO kao osiguranici – zaključuju u PIO fondu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

22 Comments

Click here to post a comment
 • Moze li lice koje je otislo u prevremenu penziju da radi po bilo kom osnovu?

  • Može, kao penzioner. Penzija je penzija, i prevremena je već “plaćena” trajnim smanjenjem, ali je status isti za sve penzionere.

 • Hvala na brzom odgovoru. Htela bi jos da pitam: Ja sam preduzetnik,osnivac STR. Iduce godine bi mogla ici u prevremenu penziju. Interesuje me dali bi mogla da zadrzim radnju kao penzioner. Sta bi u tom slucaju morala da placam i dali bi mi to uticalo na penziju.?

  • Da, plaćaju se doprinosi za PIO i dalje, onda se radi revizija posle nekog vremena pa se penzija ponovo obračunava. Tako da vodite računa jer može da se desi da uplatama minimalaca i oborite svoj prosek. Ali sve detalje morate pitati u PIO, ovo je samo da Vam skrenemo pažnju. Nadamo se da smo bar malo pomogli da znate šta Vam je činiti :)

 • Da li se može podneti zahtev za reviziju pre isteka radnog angažovnja, posle napunjene godine? Da li se nadoknada vrši retroaktivno za sve mesece angažovanja, ili tek od podnošenja zahteva? Ovo pitam, jer su me u PIO, pravna služba, posle godine dana angažovanja vratili i rekli da dođem kad završim sa angažovanjem rada, i da će mi sve biti isplaćeno, a onda sam dobila isplate samo od sledećeg narednog meseca po podnošenju zahteva.

  • Poštovana Olja,
   Pitali ste one koji odlučuju: RF PIO. Ništa Vam ne znači naše mišljenje. Ako, pak, želite da vidite može li se nešto naknadno uraditi, mi možemo da Vam predložimo da se javite nekoj od agencija koje se bave pitanjima iz PIO prava. Mi imamo saradnju, i to odličnu, sa agencijom Direkta iz Beograda. Njihove kontakt-podatke možete naći na: http://www.direkta.rs

 • Napunio sam 40 god. staža 9 avgusta i 61 god. starosti 8 avgusta 2016. Bio sam na zavodu 31 mesec i 9 dana i uplacivao penziono, primao posebne nadoknade. Stičem starosnu penziju, po odluci Vlade R.S, bio sam na zavodu do pet god. a i otišao po starom zakonu, ne odbija se što nemam godine,mogu da se zaposlim ponovo.Traźim od VAS odgovor. Pozdrav…VAMA !

   • Bio sam pre 7 dana u PIO pravna službai to su mi rekli, to sam Vam i na pisao.Uredba Vlade od par meseci za moj slučaj i ostalih mojih kolega, što smo bili na birou, ne odbija se 0,34% .Koleginice još su na birou do starosne, mi muškarci kada smo ispunili jedan od uslova idemo u starosnu penziju bez odbijamja 0.34% što nemamo starost 65god. Pozzzz Vama…

    • Ako su Vam tako rekli, nadamo se da će tako i da bude, ali dok ne dobijete rešenje u ruke, i pare na račun… :)

     • Baš tako su mi rekli, ako nebude tako imam i drugu radikalnu meru, dobio sam ih dva puta od Apelacionog suda, da me vrate na posao. Videću šta će od toga biti, sada kupuju vreme, ja ne odustajem od Strazbura i U.N .Radiću do 65 godina.

 • Molim vas ja sam invalidski penzioner i stari poslovni partneri bi na neki način da angažuju moje intelektualne sposobnosti ,a kako sam shvatio mogu to samo po ugovoru o delu. Pitanje je da li postoji neki limit u odnosu na iznos penzije i da li imamo neke obaveze.

  • Potštovani, najbolje da pitate direktno u PIO fondu jer se zaista često dešava da se neki detalj propusti pa onda posle bude problema. A samo PIO “zna sve detalje”. Limita ne bi trebalo da bude. Samo ugovor o delu podrazumeva moguće i nešto veće doprinose na platu (oko 55% umesto 42%), pa nek proveri i budući poslodavac.

 • Koji su to motivi bili prisutni kod zakonodavca prilikom donosenja propisa da se ne dozvoljava otkup, pazite, OTKUP radnog staza za vreme provedeno na redovnom odsluzenju vojnog roka u JNA!? Skoro niko u vojsku nije isao zato sto je hteo, vec zato sto je morao. Oni koji su iz radnog odnosa odlazili u vojsku su dodatno izgubili 12-15 plata. Boravak u vojsci je po definiciji podrazumevao rad na kuluk za drzavu i po elementarnoj logici, takav staz bi trebao da bude priznat kao beneficiran-ali to je neka druga tema.

  Svedoci smo da se gradjanima, koji su, zabave radi, (dakle nisu morali) igrali i pevali po kojekakvim sportskim i kulturnim drustvima omogucava otkup tog tesko dokazivog i spornog staza.

  Dakle, zasto je zakonodavac jednu kategoriju gradjana diskriminisao u odnosu na drugu (koji su mu bili motivi) i ko to i kako, ovu nepravdu moze da ispravi?

  Smatram sve navedeno neustavnim, pa pitam imam li osnova da se kao pojedinac obratim Ustavnom sudu i na sta da se pozovem, kao i koliko bi me to otprilike kostalo, te koja je procedura?

  • Poštovani,
   Zaista bismo teško mogli da razlučimo motive zakonodavca. “Mali” smo mi za to :-)
   Mi nismo pravnici, te ne možemo da Vas posavetujemo niti znamo da li može i koliko bi Vas to koštalo. Možete se obratiti Agenciji Direkta sa kojom mi sarađujemo. Možda oni mogu da Vam daju odgovore.

 • Drustvena firma (nasa, mi je gradili, radnici) prodata likvidacijom i stecajem za 50 hiljada evra, od svog tog novca svi su uzeli sve, cak su naplatili i svoja fotokopiranja, firma nikom nista dugovala nije, sem nama radnicima. Sav novac je otisao drzavi, stecajnim i likvidacionim upravnicima, ja licno nemam uplacen sav staz iako uredno zakljuceno dokle sam radila. Primer…udjem vam u stan i okrecim i kazem e sad idite napolje to je moje, ja sam okrecila, jos vam naplatim i boju pre izbacivanja…Ja nemam sav upisan staz, penzija ko zna kakva ce biti, imate li neki komentar. Znaci novca je bilo za uplatu mojih doprinosa, mog novca…

  • Poštovana,
   Zaista nemamo komentar. Teško je komentarisati, bilo šta pametno reći, bilo šta smisleno reći.
   Mislimo da je veoma teško govoriti o uređenom društvu sve dok se preduzećima dozvoljava da ne uplaćuju doprinose, a da posluju. Da krenemo od toga. A gde je sve ostalo što se “čita” iz Vaše priče.

   • Slicnog smo misljenja, medjutim malo mi je zasmetalo sto ste istakli samo drustvo koje dozvoljava da se doprinosi ne uplacuju…Kako vam ne smeta drustvo koje je skinulo moj kaput sa ledja i ja se sad smrzavam, a moje uredjeno drustvo nosi moj kaput. Jasno sam napisala da je kompletna imovina nasa, da nikom nista nismo dugovali, (mozda i zato nisu placeni svi doprinosi)…malo mi je odgovor politicki obojen….prica, prica a nista ne kaze…

    • Nama smeta što se dozvoljava preduzećima da posluju a da ne uplaćuju doprinose. Ako Vama smeta to što mi otvoreno napišemo, možete uvek čitati neke druge stranice.
     Možda nismo razumeli Vaš prethodni komentar, pa je tu nastao “problem u komunikaciji”, ali nam nije jasno kako to da nemate uplaćen sav staž, a “nikom ništa nismo dugovali”.
     Što se “politički obojenog” odgovora tiče, zaista nemamo šta da Vam kažemo. Vaš komentar nije bio “politički obojen”? Čemu služi uopšte Vaš komentar? Vi ste za razliku od Penzina koji “priča, priča a ništa ne kaže” nešto rekli? Krucijalno. Drago nam je da umete da kažete. Teško Vas je samo razumeti. Nama bar. Ali evo, objavljeni su Vaši komentari, pa nek Vas pametniji od nas razumeju.

 • 2018 godine punim 40 god radnog staza ali 62 godine zivota. Imam SZR i planiram da odem u penziju i da nastavim da radim. Da li penziju primam iako sam nastavio sa radom, da li placam samo pio i koliko bi to bilo, i da li posle navrsene 65 godine mi se radi novi obracun tj brise umanjenje,…hvala

  • Poštovani,
   Zasnivanjem radnog odnosa starosni penzioner ne gubi pravo na penziju. Plaćate porez na zaradu i PIO, a zdravstveno ako se odlučite da ga koristite kao zaposleni (možete da se opredelite da ga koristite kao penzioner -onda se ne uplaćuje). U tesktu na koji ste ostavili komentar, navedeno je: “Svaki starosni penzioner koji ostvari još najmanje jednu godinu penzijskog staža po osnovu naknadnog zapošljavanja (to ne mora biti u kontinuitetu, već zbirno), ima pravo da traži preračun penzije, tako što će mu i taj staž ući u penzijski staž, a time i u osnov za obračun penzije”

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija