Početna Magazin Godine Penzija Zaposleni penzioneri i novi doprinosi PIO za novu penziju

Zaposleni penzioneri i novi doprinosi PIO za novu penziju

Starosni penzioneri imaju prava da zasnuju radni odnos, dok za porodične i invalidske postoje ograničenja piše S. Despotović u tekstu Ko sme, a ko ne sme da radi posle odlaska u penziju za Politiku.

Kako prosečna penzija, kao uostalom i prosečna plata, sve manje vredi, mnogo starijih čitalaca obratilo se našoj redakciji sa identičnim pitanjem – da li mi je dozvoljeno da radim posle odlaska u penziju i da li će mi to ugroziti primanje penzije?

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Odgovor na ovo pitanje „Potrošač” je potražio u PIO fondu. Odgovor je jednostavan. Starosni penzioneri mogu da rade posle odlaska u penziju bez ikakvih posledica.

Pravo da ponovo uđu u osiguranje, odnosno da rade po ugovoru o radu ili ugovoru o delu, autorskom ugovoru, na određeno vreme, privremene i povremene poslove ili na bilo koji drugi način, imaju starosni penzioneri bez ikakvog ograničenja. Sve vreme dok rade oni ostvaruju zaradu i primaju penziju.

Poslodavac je dužan da angažovanom starosnom penzioneru isplaćuje zaradu i uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Doprinose za zdravstveno osiguranje poslodavci ne moraju da uplaćuju, jer su starosni penzioneri zdravstveno osigurani preko Fonda PIO – objasnila je Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema njenim rečima, svaki starosni penzioner koji ostvari još najmanje jednu godinu penzijskog staža po osnovu naknadnog zapošljavanja (to ne mora biti u kontinuitetu, već zbirno), ima pravo da traži preračun penzije, tako što će mu i taj staž ući u penzijski staž, a time i u osnov za obračun penzije.

Dakle, starosni penzioneri nemaju nikakva ograničenja za ponovni ulazak u obavezno osiguranje.

Što se tiče drugih invalidskih penzionera, situacija je nešto drugačije, objašnjavaju u PIO fondu.

Invalidski penzioneri mogu da rade samo po ugovoru o delu i ne mogu biti angažovani po ugovoru o radu. Ukoliko uđu u osiguranje, fond im obustavlja isplatu penzija, poziva ih na kontrolni pregled, a lekar veštak može na tom pregledu potvrditi ili promeniti nalaz, ocenu i mišljenje o radnoj sposobnosti, što zavisi od zdravstvenog stanja i sposobnosti penzionera – navodi Timotijevićeva, dodajući da vojni penzioner koji je ostvario pravo na invalidsku penziju, po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ima mogućnost da se zaposli ili obavlja samostalnu delatnost, a da mu zbog toga ne bude obustavljena isplata invalidske penzije, niti će biti pozvan na kontrolni pregled.

Što se porodičnih penzionera tiče, bez obzira na visinu penzije koju primaju, imaju pravo da rade samo po ugovoru o delu ili autorskom ugovoru i ostvaruju ugovorenu naknadu na mesečnom nivou u iznosu nižem od 50 odsto najniže osnovice u osiguranju zaposlenih u Srbiji, važeće u momentu uplate doprinosa.

To praktično znači da porodični penzioner može da radi, ali samo ako mu prihod od tog angažovanja nije viši od polovine najniže osnovice osiguranja.

Ukoliko je prihod koji ostvaruje porodični penzioner za dodatni rad viši od ovog iznosa, fond će privremeno obustaviti isplatu penzije, a ponovno uspostavljanje isplate biće tek po prestanku osiguranja. Izuzetak od ovoga su deca porodični penzioneri koja rade preko omladinskih zadruga i kojima se, zbog tog angažovanja, ne obustavlja isplata penzija, jer se ne prijavljuju Fondu PIO kao osiguranici – zaključuju u PIO fondu.